‘Ik ben hier innig gelukkig’

Steffie

Het gemis van de auto is vele malen groter dan het gemis van de oude woning. Net 85 was Steffie toen ze verhuisde van een grote tweekapper in Maarn naar een nieuwbouwappartement in Amstelveen. Het is haar eerste nieuwbouwwoning en ze vindt het er geweldig. Alles gelijkvloers, een mooi balkon, luxe badkamer, twee toiletten en haar drie dochters en kleinkinderen in de buurt. “Ik ben hier innig gelukkig.”

In het dorp waar ze vandaan komt, zijn weinig nieuwbouwappartementen te vinden. De oude woning in Maarn werd te groot en het onderhoud van de tuin te lastig. Het was dan ook zeker een buitenkans toen ze – op bezoek bij haar dochter in Amstelveen – hoorde over het nieuwbouwcomplex Klaasje Zevenster voor 55-plussers. Ze had geluk dat er nog een driekamer appartement vrij was en dat ze in aanmerking kwam. De keuze was toen snel gemaakt. Afgelopen januari, een paar dagen na haar verjaardag, verhuisde ze.

Niet alle meubelen konden mee

De huurappartementen in Klaasje Zevenster zijn tussen de 54 en 95 vierkante meter groot. De oude woning van Steffie besloeg maar liefst 165 vierkante meter. Echt lastig vond ze het niet om een keuze te maken welke spullen meekonden en welke niet. Samen met haar dochters besloot ze van de tweede slaapkamer een eetkamer te maken zodat er voldoende ruimte was voor haar moderne bankstel en de eettafel. In de kleinste van de twee beoogde slaapkamers staat een twijfelaar. Daar slaapt ze en als Steffie ’s morgens wakker wordt, schijnt daar de zon naar binnen. Ze houdt van het uitzicht, de geluiden van de straat en de vliegtuigen die hoog overvliegen.

De extra voorzieningen

Het mooie van het complex is dat er in het naastgelegen gebouw dat ook bij Klaasje Zevenster hoort een pedicure, kapper en restaurant zijn gevestigd. Op vrijdag, visdag, trakteert Steffie zichzelf op een maaltijd in het restaurant. Een gemeenschappelijke tuin, ook meteen ontmoetingsplek, wordt op dit moment aangelegd. Vlak om de hoek zit een klein winkelcentrum en ook het stadshart van Amstelveen is niet ver. Maar zeker zo belangrijk is het dat de kinderen en kleinkinderen in de buurt wonen. Haar dochter Anneke die nog geen vijf minuten van haar vandaan woont en regelmatig aanwipt zegt over de woning: “Ik zou hier zelf wel willen wonen.”

Geen heimwee

Al pratend over de verhuizing naar Amstelveen, noemt Steffie haar oude woning nog altijd thuis. “Maar ik heb geen heimwee”, zegt ze snel. Morgen gaat ze op bezoek bij haar nieuwe buren. Ze toont het balkon en zegt dat ze zich verheugt om daar in de zomer veel tijd door te brengen. “Ik vind het hier heerlijk en zou anderen zeker aanraden om hier te komen wonen.”

Meer informatie: