Mijn nieuwbouwhuis in een oude wijk in Deventer

Victor, Saskia, Sophia, Marcelis en Victor Julian

Ze wonen op een bijzondere plek in een prachtwijk. Victor en zijn gezin kochten ongeveer twee jaar geleden met een groep andere particulieren een kavel in een oude stadwijk in Deventer. De twaalf woningen van CPO Venenpark zijn afgelopen winter opgeleverd. Het is niet de enige nieuwbouw in de buurt. Er is een grootscheepse renovatie en herbouw aan de gang in de wijk. De herinrichting is bijna afgerond. Afgelopen april werd de vernieuwing van de wijk feestelijk afgesloten. “Rivierenwijk is een oude wijk, maar er zijn veel investeringen gedaan door de gemeente en ontwikkelaars. Dit huis was een mooie kans voor ons. Het is een fijne locatie zo naast het park.”

Drie jaar geleden kwam Victor met zijn gezin vanuit Mexico naar Nederland. Ze kozen er voor om in de buurt van zijn schoonouders en een aantal andere familieleden van de kant van zijn vrouw te gaan wonen. Victor noemt Deventer een fijne stad. “Het is een Hanzestad met een mooi historisch centrum en ook moderne scholen.”

Samen organiseren

De Rivierenwijk ligt op een steenworp afstand van het centrum. Toen de gemeente Deventer een stukje grond in deze wijk te koop aanbood aan particulieren – zodat ze daar in eigen beheer een aantal huizen konden laten bouwen – was Victor meteen enthousiast. Hij was niet de enige. De groep van twaalf huishoudens ging vervolgens op zoek naar een geschikte architect. De keuze viel op een modern ontwerp. Iedere persoon in de groep had zo zijn eigen wensen, vertelt Victor over de uitwerking. “De twaalf huizen verschillen op details. Ze zijn niet erg verschillend.”

Een deel van de twaalf woningen van CPO Venenpark

Goed resultaat

Hij vond het hele proces om met zijn nieuwe buren tot een mooi plan te komen complex en soms moeilijk. “Maar uiteindelijk met een goed resultaat.” Het huis heeft een eigentijdse uitstraling en het is lekker licht binnen. De huiskamer heeft uitzicht op het terras en de tuin met daarachter het parkje.

Lage energielasten

Vier slaapkamers zijn er te vinden op de twee bovenste verdiepingen, zodat alle drie de kinderen over een eigen slaapkamer beschikken. Op het dak liggen zonnepanelen en het huis is uitermate goed geïsoleerd. “Dus we gebruiken minder energie. Ook vangen we het regenwater op om onze tuinen mee te kunnen bewateren wanneer dat nodig is.”

High speed internet

De keuken, de vloeren en het terras in de tuin waren nog niet klaar toen ze in december in hun nieuwbouwhuis naast het park gingen wonen. Nu resten alleen nog wat klusjes aan de tuin en hier en daar wat details. Het huis leeft alsof ze er al langere tijd wonen. Het is ruim en gezellig binnen. Victor vertelt dat hij bewust voor nieuwbouw heeft gekozen. Alles nieuw en dus ook weinig onderhoud. Hij heeft net als zijn buren ook meteen geïnvesteerd in glasvezel voor een goede internetconnectie. Ook koos hij voor een wifi aansluiting in alle kamers om te kunnen beschikken over high speed internet. Wel zo handig. Ook met drie kinderen in huis.

Meer informatie: