‘Nieuwbouw is extra leuk; iedereen in de buurt is nieuw’

Bo en Marja

Ze huren nu nog een ruime maisonnettewoning op de derde en de vierde verdieping in Amsterdam-Oost, maar zijn de hoge huur en het trappen lopen zat. Het idee van een eigen huis met een tuin waarin ze in de zomer lekker kunnen barbecuen, lonkte. Daarom gingen Bo en Marja op zoek naar een koophuis. Het werd een huis in nieuwbouwproject Wonen op Smaak, in Utrecht.

Nieuwbouw: alles zelf bepalen

Toen Bo (31) en Marja (28) op huizenjacht gingen, bezochten ze naast nieuwbouwprojecten ook bestaande woningen. Bij de meeste woningen moest er wel wat aangepast worden om het aan hun smaak te laten voldoen. “Uiteindelijk hebben we bewust gekozen voor een nieuwbouwproject, omdat wij dan alles zelf kunnen bepalen en uitzoeken. Bovendien voldoet een nieuwbouwwoning aan de laatste eisen en heb je er in het begin weinig onderhoud aan. De prijzen voor woningen in Leidsche Rijn zijn, in tegenstelling tot in Amsterdam of Den Haag, prima betaalbaar.”

Voorzieningen in de buurt

Bo is user experience designer op een van de hoofdkantoren van een grote bankorganisatie. Marja werkt als jurist in de rechterlijke macht. Beiden houden heel erg van reizen; ze zijn net terug van een mooie reis naar Vietnam en Cambodja. Via de website van de gemeente Utrecht kwamen ze in aanraking met project Wonen op Smaak. “Hoge Weide ligt dicht bij het centrum van Utrecht, de snelwegen en het treinstation. Dat is prettig, omdat ik iedere werkdag naar Den Haag reis, waar ik werk”, vertelt Marja. “Bo werkt in Amsterdam en door de centrale ligging van Leidsche Rijn zijn beide steden snel te bereiken. Het winkelcentrum ligt ook lekker dichtbij, waardoor je gemakkelijk gebruikmaakt van de bioscoop, de winkels en bijvoorbeeld de foodmarkt. Alle voorzieningen zoals scholen, winkels en sportaccommodaties zijn in de buurt. Op de inrichtingstekeningen van Hoge Weide staat dat er veel groen in de buurt zal komen. Dat vinden we ook erg plezierig.”

Lekker veel ruimte

Bo en Marja kochten een hofwoning, omdat ze het fijn vinden om een eigen parkeerplek te hebben. “Ook kijk je vanuit je achtertuin niet direct tegen de achtergevel van andere buren aan, waardoor je voor je gevoel veel meer ruimte hebt. De woonkamer laten we met 2,4 meter uitbouwen, en de achtergevel wordt voorzien van openslaande deuren. Zo krijgen we een nog grotere en lichte leefruimte. Daarnaast laten we de badkamer vergroten zodat we genoeg plek hebben voor een bad en een aparte douche.”

Helemaal naar eigen smaak

Het sanitair hebben Bo en Marja nog niet uitgezocht, maar ze houden het waarschijnlijk strak en eenvoudig. De keuken hebben ze al wel gekocht. “Het wordt een L-vormige keuken met een blad van mat keramiek en lekker veel werkruimte. De kleur van de kastjes en het blad mogen we volgend jaar nog kiezen. Dat is wel handig, omdat we dan misschien ook weten wat voor soort vloer we willen. Het kost allemaal wat tijd en energie, maar zo maak je er echt jouw woning van”, verzekeren Bo en Marja. “Wat het wonen in een nieuwgebouwde woning extra leuk maakt, is dat iedereen in de buurt nieuw is. We hopen dan ook op leuk contact met alle buren en veel gezelligheid in de buurt. ”

Meer informatie