‘Nieuwbouw, daar kun je wel een tijdje mee vooruit’

Bernice en Jasper

Meer ruimte en toch nauwelijks onderhoud. Zomaar een paar redenen voor de jonge starters Bernice van Grunsven (23) en Jasper van Dijk (23) om voor een nieuwbouwhuis te kiezen. Ze verhuizen binnenkort van een krap huurappartement in Eindhoven naar een ruime eengezinswoning in nieuwbouwproject Façade in Deurne.

Graag ruimer wonen

Bernice (secretaresse) en Jasper (student) wilden graag ruimer wonen, maar appartementen in Eindhoven zijn vrij duur en een eventuele verbouwing zou ook flink veel geld kosten. Toen kwam nieuwbouwproject Façade voorbij. Via vrienden en familie, die dagelijks langs de grote bouwborden bij het spoor kwamen, werden ze op het project attent gemaakt en dat maakte hen nieuwsgierig. Bernice komt zelf uit Deurne en vindt het ‘super’ om terug te gaan naar de plek waar ze is opgegroeid. “Ik hoopte altijd wel terug te keren, maar er waren steeds maar weinig huizen te koop die aansloten bij onze wensen en mogelijkheden”, zegt ze. Voor Jasper is Deurne overigens ook geen onbekende plek. Hij voetbalt er regelmatig en heeft er vrienden wonen.

Weinig onderhoud, alles is nieuw

Het stel stond op zich open voor bestaande bouw, maar dat bleek financieel moeilijk rond te krijgen. “We hebben best lang gekeken wat haalbaar was”, aldus Jasper. “Na gesprekken met een financieel adviseur hebben we echter besloten voor nieuwbouw te gaan. We hebben allebei wel wat spaargeld, maar dat hoeven we niet in de aankoop van het huis te steken. Daarom kunnen we dat geld gebruiken om ons huis leuk aan te kleden.” Maar nieuwbouw heeft volgens Jasper ook andere voordelen. “Alles is nieuw. Van je cv-ketel tot aan je keuken. Je hebt weinig onderhoud en kunt er dus een tijdje mee vooruit. Bij bestaande woningen moet je toch dingen veranderen en dat kost een hoop geld. We vinden het er allebei ook mooier en nieuwer uitzien.”

Financiering net op tijd rond

Na gesprekken met de adviseur kon de aanvraag voor de hypotheek worden ingediend, maar dat proces ging niet van een leien dakje. “We zijn allebei best jong en daarnaast studeert Jasper nog, waardoor onze hypotheekaanvraag niet direct werd goedgekeurd”, zegt Bernice. “Dat was best spannend, omdat je stiekem al uitkijkt naar je nieuwe huis. Maar het is uiteindelijk toch gelukt een financiering te krijgen. Dat biedt hoop voor andere starters. Het zou mooi zijn als zij op basis van ons verhaal ook die stap zouden aandurven.”

Kiezen voor een uitbouw

De goedkeuring kwam net op tijd rond, zodat Jasper en Bernice nog konden kiezen voor een uitbouw, een andere stijl in de badkamer en een trapkast voor de kelder. “Dat waren beslissingen die snel genomen moesten worden, omdat de bouw steeds verder vorderde. Al met al ging het daarna heel vlot. Over enkele weken krijgen we de sleutel.”

Huisje-boompje-beestje

Jasper en Bernice moeten dagelijks voor hun opleiding en werk naar Eindhoven. Daarom is de ligging van nieuwbouwproject Façade, nabij het station, ideaal. “Ik hoef bij wijze van spreken slechts een sprintje te trekken als ik thuis de trein zie aankomen”, vertelt Bernice lachend. Maar niet zozeer de ligging nabij het station, vooral de wens om ruimer te gaan wonen was van invloed op de verhuisplannen. “Als je vijf jaar samen bent, ga je toch nadenken over kinderen en huisje-boompje-beestje”, zegt Bernice. “Bij het kiezen van een woning houd je daar ook rekening mee. Omdat ik denk dat dit een hele leuke wijk gaat worden, heb ik niet het idee dat wij binnenkort weer ergens anders zitten.”

Meer informatie: