‘Onze nieuwbouw tweekapper lévert zelfs energie’

Theo en Anouchka

Anouschka en Theo Kruyswijk uit Kampen kunnen niet wachten tot zij met hun twee kinderen van 17 en 20 naar hun nieuwbouw tweekapper in Vianen (nieuwbouwwijk Helsdingen) verhuizen. Met banen in Amsterdam en familie en vrienden in de regio Utrecht is Vianen voor hen een ideale uitvalsbasis. En dat het huis energieneutraal is, maakt hen extra blij.

Nul-op-de-meter

“Ons huidige huis in Kampen hebben we destijds zelf laten bouwen”, zegt Theo. “Hierdoor hebben we ervaren wat de voordelen zijn van duurzaam wonen. Als je bedenkt dat we in een vrijstaande woning minder energie verbruiken dan in een rijtjeshuis, dan scheelt dat op jaarbasis heel wat in de kosten. Ons nieuwe huis in Helsdingen gaat ons nog meer opleveren, want dat is een nul-op-de-meter-woning.”

Forse besparing

“In de twee-onder-één-kap woning die we hebben gekocht, staat een warmtepomp die warmte uit de aarde haalt”, aldus Anouschka. “De zonnepanelen leveren de resterende elektriciteit die nodig is. Met een warmtepomp en zonnepanelen heb je in de winter heel weinig extra energie nodig om je huis en het water te verwarmen en in de zomer levert het systeem je juist extra energie op. Hierdoor is je energieverbruik nul aan het einde van het jaar. Dat levert een forse besparing op. Als je dat geld bijvoorbeeld in je hypotheek stopt, heb je die investering er snel uit.’

Helemaal van nu en van de toekomst

De EPC, een norm voor energiezuinigheid voor nieuwbouwhuizen, is op dit moment 0,4. In 2020 is dat 0. Dat betekent dat huizen dan energieneutraal zijn. “De twee-onder-één-kap woningen in Helsdingen hebben een EPC van min 0,4 en léveren zelfs energie”, aldus Anouchka. “Wij wonen straks dus in een huis dat vooruitloopt op de norm. Hoe goed is dat?” Ook Theo is enthousiast: “Als je twijfelt over het nut van een duurzaam huis: laat je informeren. Het loont de moeite.”

Altijd verse en schone lucht in huis

Anouschka is ook erg blij met de warmteterugwin installatie, de WTW. “Dat hebben we nu ook”, zegt Anouchka. “Een hartstikke mooi ventilatiesysteem waardoor je altijd verse en schone lucht in huis hebt. Zonder pollen of tocht door de roosters. Je moet alleen twee keer per jaar de filters verschonen. Dat is alles. Ook zo’n ventilatiesysteem is helemaal van nu.”

Meer informatie: