Simpelweg gelukkig (in hun nieuwbouwhuis) in Almere

Hennie en Jolanda

Regeren is vooruitzien. Vandaar dat Jolanda en Hennie besloten om hun eengezinswoning in Almere te verruilen voor een nieuwbouw benedenwoning iets verderop in de wijk. Alles gelijkvloers. Wel zo makkelijk. “We zijn helemaal klaar voor de toekomst.”

Hij noemt zichzelf op-en-top Amsterdammer, maar voelt zich inmiddels steeds meer een Almeerder. Hennie (67) vertrok in 2003 voor de liefde vanuit Amsterdam naar Almere. Jolanda (54) woont al sinds 1990 in deze stad in de provincie Flevoland. Punt is dat de eengezinswoning waar ze tot voor kort woonden, te groot werd voor het echtpaar. Bovendien wilde Jolanda niet wachten met verhuizen tot ze misschien slechter ter been zouden zijn. Toen ze per toeval tijdens een wandeling met de hond ontdekten dat er nieuwbouwwoningen aan de Discushof in Almere-Stad zouden komen, schreven ze zich in voor een appartement via Woningnet. “Het voelde meteen goed”, vertelt Jolanda.

Mix van jong en oud

De sociale huurwoningen zijn voor alle leeftijden, van starters tot doorstromers. Jolanda is blij dat het project niet alleen bedoeld is voor senioren. Ze vindt het gezellig dat er ook jonge gezinnen wonen. Dat ze kinderen ziet spelen. Ze hebben nog niet echt kennis gemaakt met de buren. Ze wonen er pas een maand. “We gaan nu de winter tegemoet, maar tegen de zomer hebben we vast meer contact.” Wat ook helpt is dat de woningen zijn gebouwd rond een binnenterrein en dat nodigt de bewoners – zeker bij mooier weer – uit om elkaar te ontmoeten.

Ruimtelijk

Elf jaar stond Jolanda ingeschreven en daardoor maakte ze grote kans om een andere sociale huurwoning in Almere toegewezen te krijgen. Online kon ze via Woningnet volgen hoe hoog zij en haar man op de lijst stonden voor de appartementen waar ze in geïnteresseerd waren. “Ik heb steeds gekeken bij welke woning ik op de eerste plek kwam”, vertelt ze zittend op de bank met uitzicht op de bomen en het groen achter de woning. Dat ze kozen voor dit hoekappartement heeft te maken met de extra ramen die hun woning heeft. “Het is hier heerlijk licht binnen.”

Nieuwbouw

Jolanda heeft een sterke voorkeur voor nieuwbouw. Ook haar vorige woning was nieuwbouw. Ze houdt niet zo van oude huizen, vertelt ze omdat ze graag de eerste bewoner wil zijn. Dat geeft haar een fijn gevoel. Hennie op zijn beurt geeft aan dat hij niet langer zin heeft om veel te  klussen in huis. Iets wat hij voorheen prima vond. “Als je wat jonger bent vind je het nog wel prima om zes lagen behang te verwijderen. Maar nu ik wat ouder ben, kijk ik daar anders tegenaan.”

Woonwensen en de locatie

Het huis voldoet aan al hun wensen. Ze wisten dat ze een deel van de meubelen en andere spullen weg moesten doen, omdat ze kleiner gingen wonen. Toch valt de oppervlakte (77 vierkante meter) van de woning hun heel erg mee. Pluspunt vinden ze ook dat ze over twee slaapkamers beschikken en dus ruimte hebben voor hobby’s en logees. Ook de interne berging waar de wasmachine en de droger staan, vinden ze fijn.

Energiezuinig

De woning is goed geïsoleerd en daardoor zijn burengeluiden die tot hun huis doordringen te verwaarlozen. De goede isolatie helpt ook de stookkosten laag te houden, net als de energiezuinige apparatuur in de woning. Ze beschikken over stadsverwarming. De appartementen zijn aardgasvrij. Ze weten nog niet precies hoe hoog energierekening zal uitpakken. Daarvoor wonen ze nog te kort in dit appartement. “Maar ik heb gehoord dat het de apparatuur heel zuinig is.”

Niet meer terug naar Amsterdam

Jolanda werkt tweeëneenhalve dag per in Amsterdam en dat is met het openbaar vervoer goed te doen. Terug naar Amsterdam wil het echtpaar niet meer. Ze houden van de rust in Almere en het landelijke karakter van hun woonomgeving. Amsterdam is te druk en te duur om te wonen, menen ze. “De woning aan de Discushof is gelukkig betaalbaar.”

Meer informatie: