Verhuizen in coronatijd

Emiel en Chantalle

Ze waren blij dat de verhuizing naar hun nieuwbouwappartement in Utrecht gewoon door kon gaan, ondanks corona. Emiel en Chantalle verhuisden in april 2020 naar blok B in the Rock, zoals het nieuwbouwcomplex in Kanaleneiland Noord heet. De spelregels tijdens het tekenen van het contract en de overdracht van de sleutel waren aangepast vanwege het risico op besmetting met COVID-19. Net als de regels rond de verhuizing zelf. Een verhuisteam zorgde er voor dat alle huisraad in hun appartement werd geplaatst terwijl zij in de truck moesten blijven zitten. “Het was best lastig dat we niet zelf heen en weer mochten lopen”, zegt Emiel, die overigens alle begrip heeft voor het feit dat de regels waren aangescherpt.

Op de dag van de verhuizing mochten ze ’s avonds om 19.00 hun woning in. Emiel (24) en Chantalle (22) vertellen dat ze er erg naar hadden uitgekeken om hun eigen woning te hebben. Het huis op de derde verdieping is 50 vierkante meter groot en dat is volgens hen een prima oppervlakte voor een eerste eigen huis. Hoewel ze er niet specifiek voor kozen om voor een nieuwbouwhuis te gaan – dit kwam op hun weg – was het fijn dat het huis bij de oplevering helemaal gereed was. Ze hoefden niet te behangen en niet te schilderen. “We hoefden er niets aan te doen. Het is netjes afgewerkt, er ligt een hele mooie vloer en ze hebben een nette keuken geplaatst. We zijn erg enthousiast.”

Fijne locatie

Dat ze voor deze woning kozen heeft mede te maken met de locatie. Het centrum van Utrecht ligt op fietsafstand en ze kunnen bijna voor de deur zo op de bus of de tram stappen. De bereikbaarheid met het openbaar vervoer is belangrijk voor het werk van Emiel en de stage van Chantalle. Ze vinden het ook fijn dat ze een slaapkamer hebben en geen studio, zodat ze zich – wanneer ze daar behoefte aan hebben – kunnen terugtrekken. De favoriete plek in huis is de eettafel. De bank die ze hebben besteld moest op het moment van het interview nog komen. In een kort tijdsbestek hebben ze van de 50 vierkante meter waar ze wonen al hun eigen plek gemaakt. Chantalle noemt de planten die ze gekocht hebben, de foto’s van familie en vrienden die er staan en de nieuwe meubels die al binnen zijn.

Online borrel

Een aantal van de andere nieuwe bewoners van The Rock hebben ze inmiddels een beetje leren kennen. Online, want fysiek ontmoeten is in deze tijd lastig. Begin mei organiseerde een van de buren een speeddate sessie, via Icebreaker, waarvoor iedereen in het complex werd uitgenodigd. Ze deelden online informatie uit over wie ze zijn, over hun hobby’s, interesses. Zodoende weten ze een beetje wie er nog meer in het complex wonen en wie hun buren zijn. Het maakt het ook makkelijker om zoiets als een boormachine of iets anders van elkaar te lenen. Wat Chantelle betreft waren de vijf minuten online contact per ronde te kort. “Maar we weten in ieder geval een beetje wie hier nog meer wonen.”

Volgende stap

Ook al zijn Chantalle en Emiel super blij met hun huurwoning, toch dromen ze al een beetje over de volgende stap. In de toekomst willen ze graag samen een huis kopen. Als ze beiden werk hebben, want Chantalle loopt nu nog stage, en als ze wat geld hebben kunnen sparen. De kans is groot dat ze in Utrecht blijven. Hun familie en vrienden wonen hier immers. Hoe ze hun huidige woning zouden aanprijzen aan hun mogelijke opvolgers? “Het is een mooie ruime woning. Groot genoeg voor starters.”

Meer informatie: