‘We hebben zelf aan ons huis zitten tekenen’

Dennis en Martine Vollenbroek

Ze moeten nog tot juli wachten, maar dan breekt voor Dennis en Martine Vollenbroek een nieuw leven aan. In die maand wordt hun nieuwe huis in Vleuterweide, in Leidsche Rijn bij Utrecht, opgeleverd. De keuze voor de riante tweekapper was welbewust. “Wij hebben hier echt ons eigen huis van kunnen maken.”

De vrijheid om het huis naar eigen wensen in te delen en uit te breiden, was volgens Dennis (31) de belangrijkste reden om voor nieuwbouw te kiezen. “Bij een nieuwbouwhuis kun je je eigen wensen inbrengen. Dat hebben wij volop gedaan. Zo hebben we gekozen voor een veel grotere, wellness-achtige badkamer, een uitbouw voor een nog ruimere woonkamer en een extra raam voor nog meer lichtinval, zowel beneden als boven.” Van de optie om de garage uit te breiden, hebben ze geen gebruik gemaakt. “We kunnen onze twee auto’s al op de oprit kwijt”, zegt Martine (30). “Een grote garage hebben we niet nodig.”

Bijna zelfbouw

Het aanpassen van het huis naar hun eigen woonwensen was een boeiend proces met veel overleg met ontwikkelaar AM. “Het ging niet zo ver als zelfbouw op een vrije kavel, maar het kwam er wel bij in de buurt”, zegt Dennis. “Ze hebben ons stap voor stap bij het proces betrokken. We hebben echt het gevoel dat we zelf aan ons huis hebben zitten tekenen.”

Energiezuinig en veilig

Hoe belangrijk de mogelijkheden voor maatwerk ook waren, Dennis en Martine hadden meer redenen om voor nieuwbouw te kiezen. “Nieuwbouw is heel energiezuinig”, zegt Martine. “Ons nieuwe huis is uitstekend geïsoleerd. Dat gaan we merken aan een lagere energierekening. Daarnaast is nieuwbouw ook heel veilig. De ramen en deuren krijgen het modernste hang- en sluitwerk, waardoor de kans op inbraken kleiner wordt. Tegelijkertijd krijgt het huis standaard een aantal rookmelders. Een veilig idee.”

Nauwelijks onderhoud

Een ander voordeel van nieuwbouw is dat je er in de eerste jaren nauwelijks onderhoud aan hebt. “Wij vinden klussen erg leuk, maar het kost zo veel tijd”, aldus Dennis. “We werken allebei en hebben ook tijd nodig voor hobby’s en vrienden. Dan is het erg prettig dat je voorlopig weinig of geen onderhoudswerk hoeft te verwachten.”

Meer verhalen?