Binnendeuren kiezen in jouw nieuwbouwwoning?

binnendeur

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning, kun je keuzes maken om de woning naar je eigen hand te zetten. Er is tegenwoordig veel keuze in binnendeuren. Met de juiste keuzes versterk je de gewenste uitstraling van een ruimte. Welke binnendeuren kies jij?

Standaard binnendeuren

Volgens het bouwbesluit moeten deuren van nieuwe woningen aan bepaalde eisen voldoen. Voor binnendeuren is dit tegenwoordig 234 cm hoog en 93 cm breed. Voor de voordeur van een nieuwbouwhuis is de hoogte vaak iets lager, namelijk 231,5 cm. De standaard binnendeur in een nieuwbouwwoning is een witgetinte en vlakke deur met een RVS deurbeslag.

Keuze maken voor binnendeuren

Mocht je meer willen dan de ‘standaard’ binnendeur, dan kun je gaan voor een ander deurtype. Maar waar begin je? De functie van elke binnendeur is in principe hetzelfde: een ruimte of doorgang afsluiten. Maar voor elke ruimte kun je een andere keuze maken voor een andere uitstraling of om optisch ruimte te creëren. Voor de zolder kun je besluiten om de standaard binnendeuren aan te houden, terwijl je voor de woonkamer misschien voor een luxere afwerking en uitstraling kiest. Daarnaast kun je denken aan de lichtinval, de details van de deur en het deurbeslag.

stalendeur
Bron: Instagram @larissa_boys_mom

• Lichtinval bij binnendeuren

Een deur kan helpen de hoeveelheid licht in een ruimte te vergroten. Tegenwoordig zie je vaak dat mensen kiezen voor een prachtige deur met een stalen frame met glazen panelen tussen de hal en de woonkamer. Hiermee creëer je nog meer licht in de woonkamer. Voor andere ruimtes kan de keuze vallen voor weinig licht in de ruimte en/of meer privacy. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer of badkamer. Een binnendeur zonder glas is dan meer geschikt.

witte panelendeuren

• Details van binnendeuren

Daarnaast denk je na over de details van de binnendeur. Erg populair zijn de paneeldeuren. Die zijn er ook in allerlei verschillende modellen. Maar ook de kleur van de deur en/of de kozijnen is te kiezen Vergeet de optie voor een schuifdeur niet, die vooral erg praktisch is bij kleinere ruimten of als toegang tussen een slaapkamer en een badkamer. Genoeg mogelijkheden dus, die je compleet naar eigen smaak kunt invullen.

zwarte binnendeur

• Binnendeur afmaken met het deurbeslag

Tot slot maak je de deur helemaal af met een deurbeslag naar jouw keuze. Een deurbeslag is eigenlijk een verzamelnaam voor alles rondom de deur: deurklinken, scharnieren en bijvoorbeeld de sloten. De afwerking van de deur kan de sfeer in de ruimte compleet maken. Ga je voor een industriële look of hotel chique interieur? Dan past zwart deurbeslag daar bijvoorbeeld goed bij. Uiteraard blijft de RVS deurgreep ook nog steeds een populaire optie.

Deuropties op meer- en minderwerklijst

Voor de exacte keuzemogelijkheden kun je de meer- en minderwerklijst bekijken van het project waar je jouw nieuwbouwwoning hebt gekocht. De mogelijkheden kunnen per project verschillen. Hou bij het uitzoeken van een deur ook rekening met het type deur: opdek of stomp. Een opdekdeur valt gedeeltelijk op het kozijn (de opdekrand) en een stompe deur valt geheel in het kozijn.

Meer informatie:

Tips bij het indelen van je nieuwbouwwoning
Sfeervol nieuwbouw met zwart en gouden accenten