Tips bij het indelen van je nieuwbouwwoning

inrichten-nieuwbouwwoning

Veel mensen vinden het lastig om zich een voorstelling te maken van een nieuwbouwwoning vanaf een papieren plattegrond. Dat is begrijpelijk, want het liefst zou je door de woning willen lopen om een gevoel van de ruimte te krijgen. Toch is het mogelijk om een indelingsplan te maken voor jouw nieuwbouwwoning. Wij helpen je graag verder.

Vanaf het moment van tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de sleuteloverdracht, kan het zomaar 1,5- 3 jaar duren voordat de woning wordt opgeleverd. Toch maak je name in het begin van het nieuwbouwtraject ontzettend veel verschillende keuzes. Keuzes over het meer- en minderwerk en afspraken met de keuken- en badkamerleverancier volgen elkaar in een rap tempo op. Maar waar begin je eigenlijk als je voor al deze verschillende keuzes staat?

Start op tijd met de indeling

Het belangrijkste is om in een vroeg stadium na te denken over de indeling van de woning. Als je bijvoorbeeld weet waar je de eettafel in de ruimte gaat plaatsen, kun je gemakkelijk bepalen waar het lichtpunt dan moet komen. Zo zorg je ervoor dat een mooie lamp precies boven de eettafel komt te hangen en voorkom je eventuele kabels die je over het plafond moet heen trekken.

Indelen op basis van woonwensen

Om een goed indelingsplan te maken begin je met het maken van een lijstje van je woonwensen. Wie gaan er allemaal in de woning wonen en wat zijn hun behoeftes? Wat wordt de functie van de verschillende ruimtes? Houd je van lekker lang tafelen en/of koken, dan verdienen de keuken en de eetkamer wellicht een grote(re) plek in je nieuwe woning en maak je de zitkamer wellicht wat kleiner. Of vind je het juist belangrijk dat je een grote bank in je nieuwe woning kwijt kan en misschien wel een aantal fauteuils? Hoeveel opbergruimte heb je nodig? Komt er een tv in de woonkamer te hangen of wil je ook een tv op de slaapkamer? Wat is het formaat bed dat je graag wil hebben? Ga je in de slaapkamer ook een werkplek creëren of wordt deze plek misschien wel in een aparte (slaap)kamer gerealiseerd? Allemaal vragen waar je eens goed over na kan denken.

indelingsplan op schaal

Een indeling op schaal

Als je je woonwensen duidelijk in beeld hebt, kun je een indelingsplan gaan maken. Hiervoor gebruik je de papieren plattegrond die je van de makelaar of aannemer hebt gekregen. Je kan dan gaan kijken of al je woonwensen ook te realiseren zijn in de ruimte die je tot je beschikking hebt.

De plattegrond van de nieuwbouwwoning is op schaal getekend. Deze is bijna altijd schaal 1:50. Dit betekent dat de woning 50x kleiner is getekend, dan dat deze in werkelijkheid is. Je zult dus ook de invulling van je indelingsplan op deze schaal moeten tekenen op de plattegrond. Je kunt dit op verschillende manieren doen:

1. Schaal uitrekenen

Je kunt de benodigde maten met een rekenmachine omrekenen. Bij een tafel van 220 cm bij 90 cm bereken je dit als: 220/50=4,4 cm en 90/50=1,8 cm. Andersom kan natuurlijk ook. Als je wil weten hoe lang een muur in het echt gaat worden dan meet je de lengte van de muur op de plattegrond en doe je deze lengte maal 50.

2. Schaalliniaal

Om het makkelijker te maken kun je via het internet een schaalliniaal kopen. Op deze liniaal staat al de juiste maatvoering. Bij een schaal 1:50 zie je dat 1 eenheid op de liniaal 1 meter voorstelt op de liniaal.

3. Knipbladen uit Het Nieuwbouw Handboek

In Het Nieuwbouw Handboek kun je achterin het boek knipbladen vinden. Op deze knipbladen staan meubelen getekend die al op schaal 1:50 zijn gemaakt. Als je deze meubelen uitknipt kun je direct gaan puzzelen op de plattegrond. Je kunt natuurlijk ook zelf eerst meubelen op schaal tekenen en deze uitknippen.

Maak verschillende indelingsplannen

Ga lekker puzzelen met verschillende opties. Maak van elke optie die je kan bedenken een foto of maak meerdere kopieën van je plattegrond, zodat je meerdere schetsen kan maken. Zo kun je meerdere opties daarna goed met elkaar vergelijken. Je kunt ook eens een vriend of vriendin vragen om met een open blik een indelingsplan voor je te maken. Let bij het maken van een indelingsplan ook op de volgende zaken:

1. Loopruimte indelen

Zorg voor duidelijke looplijnen in de ruimte. Het is niet fijn als je steeds moet slalommen tussen verschillende objecten. Je wilt in een ruimte het liefste in een rechte lijn van A naar B kunnen lopen.

indelingsplan loopruimte

2. Bewegingsruimte indelen

Houd rekening met de menselijke maat. Een voorbeeld: als je aan tafel zit, dan wil je de stoel ook naar achter kunnen schuiven en om de tafel en stoel kunnen heen lopen. Daarom heb je minimaal 80 cm nodig tussen de rand van de tafel en een volgend object (zoals een muur).

3. Prioriteiten stellen

Wellicht pas niet alles wat je voor ogen hebt in de ruimte. Ga dan goed na wat voor jou de belangrijkste woonwens is. Stel prioriteiten bij het indelen van de woning.

Meer tips?

Wil je meer weten over het maken van een indelingsplan? Marije Duijn is interieurontwerper en auteur van Het Nieuwbouw Handboek. Het handboek neemt je stap voor stap mee bij het maken van een indelingsplan. Marije schrijft elke maand voor Bewust Nieuwbouw over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van nieuwbouw en interieur.

Meer informatie over het inrichten van je woning