Bouwvocht in nieuwbouwwoningen

bouwvocht op muur

Bouwvocht is vocht (water) dat tijdens de bouw van de woning is ontstaan. Voordat u aan de slag gaat met de afwerking van uw nieuwbouwwoning moet eerst het bouwvocht verdwenen zijn. In dit artikel vertellen we meer over het ontstaan van bouwvocht en hoe u het bouwvocht op een veilige manier kunt verwijderen.

Hoe ontstaat bouwvocht?

In bouwmaterialen zoals beton wordt veel vocht gebruikt en daar bovenop krijgt u ook te maken met (natte) weeromstandigheden tijdens de bouw van de woning. In de beginfasen van de bouw is de woning hier nog niet tegen beschermd. Een standaard nieuwbouwwoning bevat tussen de 3.000 en 4.000 liter vocht.

Vocht verwijderen

U wilt na de oplevering natuurlijk zo snel mogelijk beginnen met de afwerking van uw woning. Maar voordat u begint met het stuken, schilderwerk of het leggen van de vloeren, moet eerst het vocht eruit. ‘Better safe than sorry’ is een uitspraak die u hierbij in het achterhoofd moet houden. Dus wacht liever wat langer zodat u zeker weet dat uw nieuwe stukwerk of vloer geen vochtschade oploopt binnen een jaar doordat er toch nog vocht is achtergebleven.

Natuurlijk ventileren

Heel belangrijk! Natuurlijke ventilatie houdt in dat u zoveel mogelijk deuren en ramen tegelijk open houdt zodat de lucht vrij door de woning kan stromen. Hoe beter de circulatie, hoe sneller de woning droogt. Op deze manier kunt u tijdens een warme zomerperiode al gauw met zo’n 80% van het bouwvocht afrekenen. Staan er al meubels in uw woning? Zorg dan voor minimaal 5 cm afstand van de muur zodat deze plekken alsnog goed kunnen drogen. Tip: zet de binnendeuren van uw woning niet helemaal open tegen de wand maar ongeveer halverwege. Dit voorkomt het eventueel krom trekken van de deur door het vocht wat uit de wand komt.

Extra stoken

Naast de extra ventilatie is het ook een goed idee om de verwarming een graadje hoger te zetten. Hoewel de woning niet daadwerkelijk behaaglijk gaat aanvoelen doordat er ook ramen open staan, helpt dit wel degelijk mee om het bouwvocht sneller te laten verdampen. Let er wel op dat u de verwarming niet meteen te hoog zet. Begin op een graad of 17 en bouw dit langzaam op naar maximaal 20 graden.

Gebruik van een bouwdroger

Niet iedereen heeft profijt van warme zomermaanden, soms is de oplevering in een ander seizoen. Ook komt het vaak voor dat de zomerperiode niet lang genoeg is om al het vocht te verwijderen. In dat geval kan een bouwdroger uitkomst bieden. Een bouwdroger vangt de onzichtbare waterdampen binnen een ruimte op in een reservoir. Laat u goed adviseren bij het gebruik van een bouwdroger. Onjuist gebruik kan leiden tot scheurvorming in de muren.

Mechanisch afzuigsysteem

Een nieuwbouwwoning is voorzien van een mechanisch afzuigsysteem. Deze kan je ook inzetten om sneller van het bouwvocht af te zijn; gebruik hierbij de hoogste stand. Houd wel rekening met het bouwstof wat in het systeem terecht zal komen. Maak dus na ongeveer acht weken gebruik het afzuigsysteem goed schoon.

Volledig droog?

Geduld is een schone zaak. Hoewel het oppervlak al gauw droog lijkt te zijn, zit er nog altijd vocht in de muren wat niet met het blote oog te zien is. Elk huis is anders, zo ook de totale droogtijd. Ga er maar vanuit dat het zeker een jaar zal duren voordat al het vocht verdwenen is. In de tussentijd kan je, met een tijdelijk (bouw)behang, uiteraard al intrek nemen in je nieuwe woning en beginnen met het allerleukste deel: de inrichting!

Meer informatie:

  • Woningborg brochure Gebruik en onderhoud van uw woning
  • Tips van SWK voor ingebruikname en onderhoud van de woning
  • Behangleverancier Perron11 geeft informatie over het verwijderen van bouwvocht en de voorbehandeling van de wanden voordat u gaat behangen.
  • Op www.glasvezelbehang.nu staat informatie over de eigenschappen van bouwbehang.
  • Elke professionele aannemer kan u adviseren over het droogstoken van uw nieuwbouwhuis en over de afwerking daarna.