Huis afwerken: eerst het bouwvocht eruit

Als jouw huis is opgeleverd, wil je er zo spoedig mogelijk gaan wonen. En dus wil je snel aan de slag met het afwerken van vloeren, wanden en plafonds. Toch kun je daar beter mee wachten. Eerst moet het bouwvocht jouw nieuwbouwhuis uit.

Nieuwbouwhuis: tot 4.000 liter vocht

Een nieuwbouwhuis wordt in fases gebouwd, waardoor de verschillende verdiepingen en muren tijdens de bouw in aanraking komen met regen en vocht. Daarnaast zit er vocht in bouwmaterialen, zoals beton. Als het huis eenmaal af is, zit veel van dit vocht nog in de wanden, vloeren en plafonds. In een gemiddeld nieuwbouwhuis gaat het om zo’n 3.000 tot 4.000 liter!

Bouwvocht verwijderen

Voordat je wil gaan schilderen, stuken of behangen, of de vloeren leggen, moet dat vocht eruit. Je wil immers geen verf die afbladdert, schimmelplekken in jouw stucwerk, gele vlekken op het behang of vloeren die kromtrekken en loslaten.

Huis geleidelijk opwarmen

Je kunt jouw nieuwbouwhuis het beste laten drogen door het huis voorzichtig op te warmen. In de eerste week warm je alle vertrekken op tot 17 graden. In de weken daarna doe je daar elke week een graadje bij, totdat de temperatuur is gestegen tot 20 graden. Een temperatuur hoger dan 20 graden heeft geen zin. Je loopt dan het risico op krimpscheuren en op schade aan de constructie.

Ook belangrijk: heel goed ventileren

Behalve geleidelijk warm stoken is het verstandig uw huis – zeker in deze periode – regelmatig goed te ventileren. Zet deuren, ramen en roosters tijdens het ventileren tegelijkertijd open, zodat de lucht goed kan circuleren. Bij een goede luchtcirculatie drogen jouw muren, vloeren en plafonds immers het snelst. En heb je al meubels of andere spullen in huis staan, zet die dan minstens vijf centimeter van de muren. Zo kunnen de muren op die plekken ook goed drogen.

Mechanisch afzuigsysteem

Jouw nieuwbouwhuis is voorzien van een mechanisch afzuigsysteem. Zet dit systeem op een verhoogde stand in de periode dat je nog niet in het huis woont. Let op: in de eerste maanden zal er veel bouwstof in het systeem komen. Maak het systeem daarom na twee maanden schoon.

Wees voorzichtig met een bouwdroger

Veel mensen gebruiken een bouwdroger om het bouwvocht snel uit het huis te krijgen. Dat is niet altijd verstandig. Een bouwdroger kan te snel te veel vocht aan de muren onttrekken, waardoor er scheuren kunnen ontstaan.

Complete droging: zeker een jaar

Wees dus geduldig. Na een aantal weken lijkt het oppervlak droog, maar ook dan zit er nog vocht in de muren. Om in te schatten hoe lang de muren van jouw huis moeten drogen, kun je advies inwinnen bij een expert die jouw nieuwbouwhuis kent. Daarover kunnen geen algemene adviezen worden gegeven, omdat elk huis anders is, uit andere materialen bestaat en de (weers)omstandigheden tijdens de bouw bij elk nieuwbouwhuis anders zijn. Toch moet je er rekening mee houden dat het zeker een jaar duurt voor al het vocht uit de muren is verdwenen. Zo lang hoeft je natuurlijk niet te wachten met inrichten en wonen. Met een tijdelijk (bouw)behang zijn uw muren voldoende aangekleed en kunnen ze toch gewoon blijven drogen.

Meer informatie: