Calculator geeft direct inzicht in de maandlasten

Er is meer mogelijk dan consumenten in eerste instantie denken en een hypotheek voor een nieuwbouwhuis hoeft helemaal niet duur te zijn. Ontwikkelende bouwer Dura Vermeer wil potentiële kopers van een zeer energiezuinig nieuwbouwhuis met een eenvoudige online tool laten zien wat de bruto-maandlasten van een nieuwbouwhypotheek zijn. De maandlastencalculator maakt dat in één oogopslag duidelijk. “Veel mensen weten niet dat ze meer kunnen lenen, en tegen een lagere rente, als ze kiezen voor een zeer energiezuinig nieuwbouwhuis.”

In het verkoopproces liep Dura Vermeer er met regelmaat tegenaan dat consumenten die hun interesse voor een nieuwbouwhuis kenbaar hadden gemaakt alsnog afhaakten. De reden? De perceptie dat de woning voor hun te duur is. “Met de maandlastencalculator willen we potentiële huizenkopers zo vroeg mogelijk in het oriëntatie proces laten zien wat er mogelijk is”, vertelt Rink Drost, Manager Markt en Verkoop bij Dura Vermeer Vastgoed.

Meer mogelijk dan u denkt

De extra leencapaciteit en rentekorting maken dat een nieuwbouwhypotheek gunstiger uitpakt voor kopers van een zeer energiezuinig huis ten opzichte van degenen die een bestaande woning kopen. Rink Drost: “Een nieuwbouwhuis kost verhoudingsgewijs meer dan een bestaande woning. Dat verschil kan oplopen tot 60 duizend euro vanwege de duurzaamheidseisen waar een nieuwbouwhuis aan moet voldoen en de energiezuinige apparatuur die in nieuwbouwhuizen zit. Maar als je naar de maandlasten kijkt dan valt het heel erg mee als mensen kiezen voor een nieuwbouwhuis.”

Wat ook helpt is de toch al lage hypotheekrente. Volgens Rink Drost kan nieuwbouw – als we naar de maandlasten kijken – om deze redenen concurreren met middenhuur (800 tot 1200 euro per maand).

Bewust gekozen voor bruto maandlasten

De nieuwbouwprojecten West Kwartier in Bergen op Zoom en Buitengewoon aan de westkant van Gouda hebben de primeur. Op de projectsites van deze twee nieuwbouwlocaties van Dura Vermeer kunnen consumenten nu al hun eigen maandlasten berekenen. Dura Vermeer heeft bewust gekozen voor de berekening van bruto maandlasten en niet voor de netto lasten. “Bij de berekening van de netto maandlasten heb je veel meer gegevens nodig. Bij bruto maandlasten gaat het alleen om de koopsom van de woning en de eigen inbreng van de koper. Dan hebben we het over spaargeld of bijvoorbeeld de overwaarde van de huidige woning.”

Hypotheekpartner

Hij benadrukt dat de maandlastencalculator een indicatie van de kosten geeft en dat dit wat anders is dan een financieel advies. Dura Vermeer zorgt ervoor dat alle geïnteresseerden voordat ze een koopbesluit nemen een financieel advies krijgen. De financieel adviseur zet de puntjes op de i zet als het gaat om het regelen van een nieuwbouwhypotheek. “Je moet de calculator zien als een beleving. Het geeft een idee hoeveel het per maand zou kunnen kosten. De hypotheekpartner geeft vervolgens gedegen financieel advies aan de klanten.”

Sneller aflossen of juist niet

De calculator geeft volgens Rink Drost de laagst mogelijke wettelijk toegestane maandlast. Als je zelf kiest voor een hypotheek met een langere looptijd of een waar bijvoorbeeld meer of sneller wordt afgelost dan levert dit natuurlijk hogere maandlasten op. De calculator is geen persoonlijk financieel advies. Raadpleeg altijd een financieel adviseur.

Energiecalculator

Dura Vermeer denkt erover om ook een energiecalculator voor nieuwbouw te laten ontwikkelen. Als koper van een energiezuinig huis kunt u immers rekenen op lage of geen energielasten en ook dat is van belang als het gaat om de totale maandlasten. Maar het is volgens Rink Drost een stuk ingewikkelder om een energiecalculator op te stellen. Het energieverbruik hangt niet alleen samen met de duurzaamheid en energiezuinigheid van het huis. Ook het gedrag van de consument speelt een belangrijke rol. Rink Drost geeft een voorbeeld: “Energiezuinig betekent onder andere dat de bewoners het huis niet warmer stoken dan 20 graden. Iemand die ervoor kiest om de thermostaat hoger te zetten, is meteen een stuk duurder uit.”

Alle projectsites

De maandlastencalculator voor hypotheken is in ieder geval gelanceerd. Binnen een jaar denkt Dura Vermeer alle nieuwe projectsites toegerust te hebben met deze tool. Onder de maandlastencalculator staat een indicatie van de maximale leencapaciteit bij een bepaald bruto jaarinkomen. “Zodat potentiële kopers ook meteen duidelijk hebben wat ze ongeveer kunnen lenen.”

Meer informatie: