Het lofthuis: nieuwbouwvariant op een klushuis

Een beetje van Dura Vermeer en een beetje van uzelf. De kluswoning 2.0 is een nieuwbouwwoning die casco wordt opgeleverd. Aan u vervolgens de opgave om het huis zelf af te bouwen of naar eigen inzicht te laten voltooien. In Rijswijk verrezen de eerste vijf lofthuizen zoals deze woningen officieel worden genoemd. “De kracht van de woning is het flexibele bouwsysteem. De indeling en de afwerking zijn naar eigen inzicht in te vullen.”

Een rage werden de klushuizen van gemeentelijk woningbedrijven die rond 2014 tegen een kleine vergoeding werden verkocht aan starters en andere geïnteresseerden. Zo ontstond bij Dick Boelen, directeur bij Dura Vermeer, het idee om ook met iets dergelijks te komen voor kopers van een nieuwbouwhuis. Een klushuis maar dan nieuw.

Vakmensen inschakelen of zelf aan de slag gaan

De naam klushuis werd overigens al snel losgelaten door Dura Vermeer. “Klussen kan soms een negatieve klank hebben. Alles zelf moeten doen. Bij het lofthuis kan u ook vakmensen met uw ideeën aan de slag laten gaan.” Hij vertelt dat vier van de vijf kopers van een lofthuis in Rijswijk besloten experts in te schakelen voor het aanleggen van elektriciteit, het plaatsen van een trap of allerlei andere werkzaamheden die gedaan moesten worden. Eén van de vijf kopers is wel zelf aan de slag gegaan.

De omvang maakt de woningen interessant voor specifieke doelgroepen

De vijf cascowoningen in Rijswijk zijn zes meter breed en de diepte varieert van tien tot 12 meter. Het zijn woningen die vanwege de omvang geschikt te maken zijn voor werken aan huis. Ook samengestelde gezinnen beschikken hier over voldoende ruimte. Bewoners kunnen alle kanten op met de woning, volgens Dick Boelen. Bouwbedrijf Dura Vermeer koos er voor om op de eerste en tweede verdieping de betonconstructie te vervangen door houten balken. Dit maakt het een stuk makkelijker om bijvoorbeeld een vide-constructie aan te laten brengen.

Optieperiode extra lang gemaakt

De vijf lofthuizen in het project RijswijkBuiten zijn voor 265.000 euro verkocht. Kopers moesten wel rekening houden met een kostenpost van ongeveer een ton extra voor de afbouw. Ze konden aanspraak maken op een extra lange optieperiode – drie maanden. “Zo hadden ze tijdens de optieperiode de tijd om ideeën uit te werken en offertes op te vragen voor de afbouw.”

Ook op andere plekken loftwoningen neerzetten

Grondgebonden nieuwbouwwoningen die door de koper zelf afgebouwd kunnen worden zijn uniek. Maar als het aan Dura Vermeer ligt niet lang meer. Het bouwbedrijf heeft plannen om ook in Haarlem en Spijkenisse dit concept in de markt te zetten. Er wordt ook al voorzichtig gedacht aan Almere. De grootte van de lofthuizen zal per plek verschillen. Volgens Dick Boelen wordt iedere keer opnieuw bekeken welke omvang het beste aansluit bij de vraag.

De uitdaging aandurven

De lofthuizen zijn aan de buitenkant perfect geïsoleerd. Aan de binnenkant is de cascowoning voorzien van een meterkast, een tapkraan en een aluminium trap. “We maken een klein luik zodat de koper door de woning heen kan.” Vervolgens moet de koper aan de slag om het huis helemaal naar eigen inzicht in te delen. “De koper van een lofthuis moet ondernemend zijn en de uitdaging aandurven.”

Meer informatie:

Meer informatie over het lofthuis