Denk op tijd na over de indeling van jouw nieuwbouwwoning

Indeling van nieuwbouwhuis

Tijdens de koop van haar nieuwbouwwoning kwam er veel op Marije Duijn af waar ze van tevoren geen rekening mee had gehouden, zo is zij veel bezig geweest met de indeling van haar nieuwbouwwoning. Ze genoot echter met volle teugen van het hele project. Mede door haar ervaringen liet ze zich omscholen tot interieurontwerpster. Op verzoek van de redactie van Bewust Nieuwbouw deelt Marije in onderstaand artikel graag haar ervaringen en enkele handige tips met (toekomstige) nieuwbouwkopers. Doe er je voordeel mee!

“Eind 2015 kocht ik een nieuwbouwappartement in Amsterdam Oost. Deze woning werd in de zomer van 2017 opgeleverd. Al snel merkte ik dat er best veel op je af komt tijdens de bouw van de woning, zeker in de eerste maanden na het tekenen van de koop-aannemingsovereenkomst. Maar ik vond het project wel heel erg leuk! Ik heb altijd al een passie voor interieur gehad en het nieuwbouwproject leidde bij mij zelfs tot een omscholing! Ik werkte destijds in de retail als business analist, maar miste daarin het creatieve aspect. In 2018 ben ik daarom gestart aan een opleiding binnenhuisarchitectuur en sinds de zomer van 2019 werk ik nu als zelfstandige binnen mijn eigen interieurstudio.”

Een goede indeling vraagt een goede voorbereiding

“In mijn werk help ik ook veel nieuwbouwbewoners. Meestal benaderen mensen mij een paar maanden voor de oplevering van de nieuwe woning. Ik merk dat veel bewoners dan pas goed gaan nadenken over de indeling van hun nieuwe woning, omdat het dan tastbaarder wordt. Dat snap ik heel goed, maar het is eigenlijk aan de late kant. Veel ruwbouwkeuzes zijn dan immers al gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid stopcontacten en de lichtpunten en de positie ervan. Deze kan je na de oplevering niet zo gemakkelijk meer toevoegen of aanpassen. Het resultaat kan zijn dat stopcontacten niet op praktische plekken zitten of dat je te weinig licht in de woning hebt.

Ik kwam een keer bij iemand op bezoek die een haspel naast de eettafel had staan. In deze woning ontbraken stopcontacten achter de eettafel voor het opladen van een laptop of mobiele telefoon. Dat is natuurlijk niet zo fraai. Hetzelfde geldt voor verlichting. Een lamp wil je het liefst recht boven de eettafel hebben en niet net ernaast. Als je bij de oplevering een lichtpunt wil verplaatsen dan kan dat alleen nog middels een kabel die zichtbaar over het plafond heen loopt.”

Een waardevol advies

“Probeer met name in de eerste weken na de ondertekening van de koop-aannemingsovereenkomst actief bezig te zijn met de indeling van de ruimte. Wat wordt de functie van een ruimte? Wat voor activiteiten ga je hier doen? Maak per ruimte een lijstje van jouw woonwensen en kijk hoe je deze kunt inpassen in de ruimte. Wil je bijvoorbeeld graag met veel mensen tafelen of wil je meer de nadruk leggen op een grote zitkamer? Ga je een slaapkamer alleen gebruiken om in te slapen of komt er ook een werkplek in de kamer?

In de verkoopbrochure kan je meestal een ‘artist impression’ tekening vinden. Dit is een ingetekende plattegrond met daarin een voorstel van de inrichting. Voor elk type woning binnen het nieuwbouwproject is vaak een artist impression getekend of is er een optionele inrichting getekend. Deze tekening kan je als leidraad nemen om te kijken hoe je de woning wilt indelen. Maar misschien wil je wel afwijken van wat er op deze tekening staat. Maak op basis van jouw woonwensen eens een paar schetsen. Je hoeft niet meteen alle meubelen in te tekenen, je kan onderdelen in een ruimte ook clusteren. Een eettafel met stoelen noem je ‘eten’ en hiervoor teken je een vlek in de ruimte.

Kijk voor een toelichting eens naar de volgende figuur. In deze figuur zijn twee ‘vlekkenplannen’ ingetekend voor dezelfde ruimte. In optie 1 en 2 zit de keuken op dezelfde plek. Bij de eerste optie  zit de eettafel achter in de ruimte en is er plek voor een grote opbergkast. Er is een grote zithoek en een leesplekje bij het raam. In optie 2 zit de eettafel juist aan de voorkant van de woning bij de ramen. Als je ook wilt gaan werken aan de eettafel kan het fijn zijn om ook uit het raam te kunnen kijken. In deze optie is er wel iets minder plek voor opbergruimte. Waar hecht je de meeste waarde aan?”

“Dit zijn slechts twee opties, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. De keuken (koken) zou je wellicht ook op een andere plek willen. Hou er dan wel rekening mee dat hiervoor wel leidingen verplaatst moeten worden. Ook is dit technisch gezien niet altijd haalbaar, dus overleg dit met jouw bouwcoach/-begeleider of woonadviseur.”

Een specialist inschakelen

Vind je het lastig om op schaal te tekenen of wil je gewoon graag dat er iemand met je meedenkt? Je kan een stylist of binnenhuisarchitect vragen om tijdens de ruwbouwfase met je mee te denken over de indeling van de woning. Je hoeft dan nog niet na te denken over de look & feel van de woning, dat kan je uitstellen tot een paar maanden voor de oplevering. Niet alle stylisten maken indelingsplannen, dus vraag hier specifiek naar.

Op de technische plattegrond vind je de aansluitingen voor in de woning. Daar staan bijvoorbeeld stopcontacten, plafondlichtpunten en loze leidingen op ingetekend. Als je een goede indeling hebt gevonden voor jouw woning, kan je deze in meer detail intekenen op de technische plattegrond. Zo kan je zien of bijvoorbeeld lampen boven de eettafel komen te hangen of dat dit plafondpunt moet worden verplaatst. Een plafondlichtpunt toevoegen of verplaatsen is meerwerk waar je voor moet betalen. Het toevoegen of verplaatsen van elementen kan je bespreken met jouw bouwcoach/-begeleider of woonadviseur van het project. Soms zijn er technische beperkingen. Daar zal hij of zij jou dan op wijzen.

Een goed begin is het halve werk

Houd de deadline voor de ruwbouwkeuzes goed in de gaten. Je moet in het begin van het nieuwbouwtraject veel doen, maar als je in jouw nieuwe woning woont, is het deze moeite meer dan waard!

Lees meer