Denk op tijd na over de indeling van uw nieuwbouwwoning

Tijdens de koop van haar nieuwbouwwoning kwam er veel op Marije Duijn af waar ze van tevoren geen rekening mee had gehouden. Ze genoot echter met volle teugen van het hele project. Mede door haar ervaringen liet ze zich omscholen tot interieurontwerpster. Op verzoek van de redactie van Bewust Nieuwbouw deelt Marije in onderstaand artikel graag haar ervaringen en enkele handige tips met (toekomstige) nieuwbouwkopers. Doe er uw voordeel mee!

Eind 2015 kocht ik een nieuwbouw appartement in Amsterdam Oost. Deze woning werd in de zomer van 2017 opgeleverd. Ik merkte dat er best veel op je af komt tijdens de bouw van de woning, zeker in de eerste maanden na het tekenen van de koop-aannemingsovereenkomst. Maar ik vond het project wel heel erg leuk! Ik heb altijd al een passie voor interieur gehad en het nieuwbouwproject leidde bij mij zelfs tot een omscholing! Ik werkte destijds in de retail als business analist, maar miste daarin het creatieve aspect. In 2018 ben ik daarom gestart aan een opleiding binnenhuisarchitectuur en sinds de zomer van 2019 werk ik nu als zelfstandige binnen mijn eigen interieurstudio.

Een goede indeling vraagt een goede voorbereiding

In mijn werk help ik ook veel nieuwbouwbewoners. Meestal benaderen mensen mij een paar maanden voor de oplevering van de nieuwe woning. Ik merk dat veel bewoners dan pas goed gaan nadenken over de indeling van hun nieuwe woning, omdat het dan tastbaarder wordt. Dat snap ik heel goed, maar het is eigenlijk aan de late kant. Veel ruwbouwkeuzes zijn dan immers al gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid stopcontacten en de lichtpunten en de positie ervan. Deze kunt u na de oplevering niet zo gemakkelijk meer toevoegen of aanpassen. Het resultaat kan zijn dat stopcontacten niet op praktische plekken zitten of dat u te weinig licht in de woning hebt. Ik kwam een keer bij iemand op bezoek die een haspel naast de eettafel had staan. In deze woning ontbraken stopcontacten achter de eettafel voor het opladen van een laptop of mobiele telefoon. Dat is natuurlijk niet zo fraai. Hetzelfde geldt voor verlichting. Een lamp wilt u het liefst recht boven de eettafel hebben en niet net ernaast. Als u bij de oplevering een lichtpunt wil verplaatsen dan kan dat alleen nog middels een kabel die zichtbaar over het plafond heen loopt.

Een waardevol advies

Probeer met name in de eerste weken na de ondertekening van de koop-aannemingsovereenkomst actief bezig te zijn met de indeling van de ruimte. Wat wordt de functie van een ruimte? Wat voor activiteiten gaat u hier doen? Maak per ruimte een lijstje van uw woonwensen en kijk hoe u deze kunt inpassen in de ruimte. Wilt u bijvoorbeeld graag met veel mensen tafelen of wilt u meer de nadruk leggen op een grote zitkamer? Gaat u een slaapkamer alleen gebruiken om in te slapen of komt er ook een werkplek in de kamer?

In de verkoopbrochure kunt u meestal een ‘artist impression’ tekening vinden. Dit is een ingetekende plattegrond met daarin een voorstel van de inrichting. Voor elk type woning binnen het nieuwbouwproject is vaak een artist impression getekend of is er een optionele inrichting getekend. Deze tekening kunt u als leidraad nemen om te kijken hoe u de woning wilt indelen. Maar misschien wilt u wel afwijken van wat er op deze tekening staat. Maak op basis van uw woonwensen eens een paar schetsen. U hoeft niet meteen alle meubelen in te tekenen, u kunt onderdelen in een ruimte ook clusteren. Een eettafel met stoelen noemt u ‘eten’ en hiervoor tekent u een vlek in de ruimte.

Kijk voor een toelichting eens naar de volgende figuur. In deze figuur zijn twee ‘vlekkenplannen’ ingetekend voor dezelfde ruimte. In optie 1 en 2 zit de keuken op dezelfde plek. In optie 1 zit de eettafel achter in de ruimte en is er plek voor een grote opbergkast. Er is een grote zithoek en een leesplekje bij het raam. In optie 2 zit de eettafel juist aan de voorkant van de woning bij de ramen. Als u ook wilt gaan werken aan de eettafel kan het fijn zijn om ook uit het raam te kunnen kijken. In deze optie is er wel iets minder plek voor opbergruimte. Waar hecht u de meeste waarde aan?

Dit zijn slechts twee opties, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. De keuken (koken) zou u wellicht ook op een andere plek willen. Houd er dan wel rekening mee dat hiervoor wel leidingen verplaatst moeten worden. Ook is dit technisch gezien niet altijd haalbaar, dus overleg dit met uw bouwcoach/-begeleider of woonadviseur.

Een specialist inschakelen

Vind u het lastig om op schaal te tekenen of wilt u gewoon graag dat er iemand met u meedenkt? U kunt een stylist of binnenhuisarchitect vragen om tijdens de ruwbouwfase met u mee te denken over de indeling van de woning. U hoeft dan nog niet na te denken over de look & feel van de woning, dat kunt u uitstellen tot een paar maanden voor de oplevering. Niet alle stylisten maken indelingsplannen, dus vraag hier specifiek naar.

Op de technische plattegrond vindt u de aansluitingen voor in de woning. Daar staan bijvoorbeeld stopcontacten, plafond lichtpunten en loze leidingen op ingetekend. Als u een goede indeling hebt gevonden voor uw woning, kunt u deze in meer detail intekenen op de technische plattegrond. Zo kunt u zien of bijvoorbeeld lampen boven de eettafel komen te hangen of dat dit plafondpunt moet worden verplaatst. Een plafond lichtpunt toevoegen of verplaatsen is meerwerk waar je voor moet betalen. Het toevoegen of verplaatsen van elementen kunt u bespreken met uw bouwcoach/-begeleider of woonadviseur van het project. Soms zijn er technische beperkingen. Daar zal hij of zij u dan op wijzen.

Een goed begin is het halve werk

Houd de deadline voor de ruwbouwkeuzes goed in de gaten. U moet in het begin van het nieuwbouwtraject veel doen, maar als u in uw nieuwe woning woont, is het deze moeite meer dan waard!

Lees meer