Een hypotheek? Die kunt u ook online regelen

Een maaltijd bestellen, uw vakantie regelen of een taxi reserveren. Het kan allemaal online, en niemand kijkt daarvan op. Maar dat u ook uw hypotheek vanuit uw luie stoel kunt regelen, is misschien minder bekend. Steeds meer aanbieders maken dit mogelijk, elk op zijn eigen manier.

Alles zelf doen of volledig advies

Grofweg zijn er twee ‘smaken’: alles zelf doen (‘execution only’, dus geen advies) en volledig advies. Er zijn ook partijen die beide aanbieden, zodat u kunt kiezen. Een korte introductie, aan de hand van enkele willekeurige voorbeelden.

Execution only, alles zelf doen

Een voorbeeld van een aanbieder waarbij u (bijna) alles zelf kunt doen (‘execution only’), is Hypotheek24.nl. Via deze site controleert u eerst hoeveel u kunt lenen, of u daarmee het huis dat u wilt kopen, kunt betalen, en wat uw maandlasten worden. Vervolgens kiest u in enkele stappen de hypotheek die bij u past. U kunt de benodigde documenten met uw smartphone fotograferen en uploaden naar uw persoonlijk online dossier. U staat er bij Hypotheek24.nl overigens niet helemaal alleen voor. Via de chat, maar ook via de webcam, kunt u vragen stellen aan een van de hypotheekcoaches. Voordat u de hypotheek afsluit, moet u nog wel een kennistoets doen. U moet immers voldoende weten over hypotheken en financiën om zelf een goede keuze te kunnen maken. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt deze check verplicht.

Online regelen, volledig advies

Aan de andere kant van het spectrum, waar juist veel advies wordt geboden, zitten partijen als eyeOpen.nl. Met online rekentools, veel gratis informatie over huizen kopen en hypotheken, slimme software en hypotheekadviseurs die altijd beschikbaar zijn, gaat eyeOpen.nl de concurrentie aan met de traditionele hypotheekadviseur, met wie u op kantoor afspreekt. Eerst checkt u op eyeOpen.nl wat u maximaal kunt lenen en wat uw maandlasten worden. Vervolgens maakt u een account aan. Daarna begint het: u vult in de online hypotheekadviesmodule uw gegevens in, zoals uw inkomen en de waarde van de nieuwe woning. Daarna levert u, online, de benodigde documenten aan. Als het dossier compleet is, volgt een telefonisch hypotheekadviesgesprek. Na dit gesprek, waarin al uw vragen worden besproken, ontvangt u per e-mail een advies en een hypotheekofferte. U bespreekt de offerte, telefonisch, met uw adviseur. Zodra u de offerte heeft ondertekend, regelt eyeOpen.nl de rest. Al zult u wel zelf naar de notaris moeten om de sleutels op te halen.
U mag ook langskomen op het kantoor van eyeOpen.nl, in Amsterdam. De meeste klanten van eyeOpen.nl kiezen er echter voor hun vragen telefonisch te stellen en de hypotheek volledig online en telefonisch te regelen.

Alles zelf doen, of toch bezoek aan huis

Een partij die u laat kiezen tussen ‘zelf doen’ en ‘advies’ is Hetkangewoon.nl, van ontwikkelaar AM en IT-dienstverlener FiftyTwoDegrees. “Het afsluiten van een hypotheek hoeft niet ingewikkeld te zijn, veel te kosten of lang te duren”, aldus Aldo de Vries van Hetkangewoon.nl. “Door nieuwe informatietechnologie slim te benutten, aangevuld met de mogelijkheid persoonlijk advies te krijgen, kunnen wij iedere woningkoper uitstekend van dienst zijn.” Via Hetkangewoon.nl kunt u zelf uw mogelijkheden doorrekenen, verschillende hypotheken vergelijken en afsluiten. Daarnaast kunt u ook telefonisch of online advies krijgen. En wilt u liever met een specialist om de tafel, dan komt hij gewoon bij u thuis.

Online hypotheek: vanuit huis en goedkoper

Een van de voordelen van het online regelen van uw hypotheek is dat u het hele traject, of een groot deel daarvan, vanuit uw luie stoel kunt doen. Een ander voordeel zijn de veel lagere kosten.

Wel of geen advies

De goedkoopste manier om online een hypotheek te regelen, is ‘execution only’. U zoekt, via eenvoudige vergelijkingssites op internet, zelf welke geldverstrekker het voordeligst is en laat een bemiddelaar daar uw hypotheek afsluiten. U slaat het adviestraject over. Om mensen voor foute besluiten te behoeden, heeft de AFM voor dit soort hypotheektrajecten een kennistoets verplicht gesteld. In veel gevallen is advies van een financieel expert wel aan te raden. Keuzes kunnen onverwachte, nadelige (fiscale) gevolgen hebben, die u niet altijd kunt overzien. Een adviseur kan u daarover informeren en daarvoor behoeden.

Meer informatie:

  • Bekijk meer informatie over online hypotheekadvies op de websites van Hypotheek24.nl, eyeOpen.nl en Hetkangewoon.nl.
  • De AFM stelt voor execution only-hypotheken een kennistoets verplicht. De AFM heeft zelf ook een kennistoets.
  • Een handige tool om hypotheken met elkaar te vergelijken is de hypotheekvergelijker van de Consumentenbond.
  • Wanneer heeft u wel of geen financieel adviseur nodig als u een hypotheek afsluit? De Consumentenbond geeft antwoord op zijn website.