Hoe werkt energiezuinige apparatuur? Onderhoud

Deel vijf van de serie over bewonersvragen met betrekking tot energiezuinige apparatuur gaat over onderhoud en service. “Nieuwbouwwoningen beschikken per definitie over goede ventilatie. Maar zorg door onderhoud, dat dit ook goed blijft”, zegt Claudia Bouwens, programmaleider Lente-akkoord Zeer Energiezuinige Nieuwbouw in een reactie. Uit onderzoek van het ZEN-platform bleek eerder dit jaar dat de meeste bewoners van deze energiezuinige woningen uitermate tevreden zijn over hun nieuwbouwhuis. Maar ze zaten nog wel met wat vragen. Claudia Bouwens verzamelde de vragen en vroeg aan bouwprofessionals en woonbegeleiders om met antwoorden te komen.

In de reeks was eerder aandacht voor vragen over warmte en koeling, de warmtepomp en warm water, ventilatie en over PV-panelen en de energierekening. Dit is de slotaflevering.

Onderhoud is belangrijk

Claudia Bouwens geeft een voorbeeld wanneer onderhoud erg belangrijk kan zijn: “Heeft u last van tocht door uw (zelfregelende) ventilatieroosters? Maak ze regelmatig schoon met een borstel of stofzuiger. Door stof of spinnenwebben kan het winddruk regelende klepje vastzitten, en dan werkt deze niet meer goed.” Voor degenen die over balansventilatie in hun woning beschikken, zegt ze: “Dan moet u twee keer per jaar de filters stofzuigen, en twee keer per jaar deze vervangen. Zo heeft u elke drie maanden schone filters.”

De vragen van bewoners en de antwoorden

Waar vind ik een goed bedrijf aan wie ik het onderhoud van de installaties kan uitbesteden?

In uw woning is een combinatie van nieuwe energietechnieken toegepast. Voor het onderhoud van de installaties hebt u een gespecialiseerd bedrijf nodig. De koopbegeleider bij de ontwikkelaar of de verhuurder kan u vertellen welke bedrijven geschikt zijn.

Waar vind ik een centraal aanspreekpunt voor vragen, problemen of klachten?

Voor alle vragen, problemen of klachten kunt u terecht bij de koopbegeleider bij de ontwikkelaar of bij de verhuurder.

Waar moet ik op letten als ik een dakraam of een dakkapel wil maken?

Het is af te raden om veranderingen aan te (laten) brengen aan gevel, dak, ramen of deuren. Dat geldt voor een dakkapel of een dakraam, maar ook voor een doorvoer voor de afzuigkap. Uw woning is namelijk zeer goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd. Iedere bouwkundige verandering moet minstens aan dezelfde hoge eisen voldoen.

  • Vraag de koopbegeleider van de ontwikkelaar of de verhuurder wat eventueel mogelijk is.
  • Raadpleeg de tekeningen en berekeningen die u bij oplevering hebt ontvangen.
  • Ga alleen met een deskundige aannemer in zee. Kijk niet (alleen) naar de laagste prijs. Zorg dat deze aannemer werkt volgens de specificaties in stukken die u bij oplevering hebt ontvangen.
  • Denk ook aan goede zonwering.

Er zitten zoveel functies op de thermostaat. Waar vind ik een goede gebruiksinstructie?

In de documentatie die u bij overdracht of de huurovereenkomst hebt gekregen, zit als het goed is ook de gebruikshandleiding van de thermostaat. Vaak is er ook een link naar een instructiefilm. De meeste gebruikshandleidingen zijn ook op internet te vinden. Komt u er niet uit? Vraag dan de koopbegeleider van de ontwikkelaar of de verhuurder.

Meer informatie: