Huis huren, de benodigde documenten en de toetsing

U heeft een nieuwbouwhuis op het oog dat u graag zou willen huren. U heeft voor uzelf een eerste sommetje gemaakt om te zien of u het kunt betalen, waarbij u met een schuin oog naar uw uitgavenpatroon heeft gekeken. Vervolgens verzamelt u de benodigde documenten en maakt u kenbaar aan de verhuurder dat u interesse heeft. Dan nog even de toetsing afwachten. Spannend!

De papieren die u moet aanleveren

Er komt nogal wat voor kijken zodra u het besluit heeft genomen dat u interesse heeft in een nieuwbouwwoning. Zodra u zich inschrijft vraagt de verhuurder om papieren zoals een kopie van uw legitimatiebewijs zodat duidelijk is dat u bent wie u zegt te zijn. Daarnaast zal de verhuurder vragen om een werkgeversverklaring (indien van toepassing), de drie laatste loonstroken en een verhuurdersverklaring om te kunnen checken of u uw betalingen bent nagekomen in uw huidige woning. Vergeet niet de papieren van uw partner mee te sturen.

  • Indien van toepassing moet u ook nog stukken bijvoegen die te maken hebben met de betaling van alimentatie.

Inkomen, vermogen en de toets

Verhuurders hanteren over het algemeen de norm dat uw bruto maandsalaris tussen de 3,5 en 4,5 keer de maandelijkse huur bedraagt. Heeft u niet voldoende inkomen, maar beschikt u wel over vermogen, dan is het nodig dat u een kopie van uw spaarrekening meelevert.

De stukken die u moet aanleveren als ondernemer

Bent u zelfstandig ondernemer en wilt u zich inschrijven voor een huurwoning dan vraagt de verhuurder over het algemeen naar een uittreksel van de Kamer van Koophandel, de jaarstukken van uw bedrijf over de afgelopen twee boekjaren en aanslagen/aangiften van de Inkomsten Belasting. Eveneens over de afgelopen twee jaar.

Credit check en de toetsing

De beheerder van de huurwoningen zal ook een credit check doen om te zien hoe het zit met uw betalingsverleden. De toetsing van alle papieren en de credit check nemen normaliter slechts een paar dagen in beslag. Zo bent u snel op de hoogte of u in aanmerking komt voor de huurwoning die u op het oog heeft.

Meer informatie: