Hypotheekregels zzp’ers en flexwerkers minder streng

De hypotheekregels voor mensen met een flexibel inkomen zijn minder streng dan gedacht. De bank mag van de overheid maatwerk toepassen, maar dan moet u als zzp’er of flexwerker uw hypotheekaanvraag wel goed onderbouwen. Een nieuwe site, www.flexibelwerkenenwonen.nl, helpt u daarbij.

Prognose inkomen belangrijk

Bij de verstrekking van hypotheken moeten banken zich aan regels houden. Toch is er voldoende ruimte voor maatwerk, ook voor zzp’ers en flexwerkers. Zo mag een bank afwijken van de regel dat een ‘bestendig inkomen’ wordt vastgesteld op basis van wat u in de afgelopen drie jaar gemiddeld heeft verdiend. Dit mag ook het laatste jaar of de laatste twee jaren zijn. Voorwaarde is wel dat u de bank op een andere manier voldoende zekerheid biedt. Dit kan met een gunstige prognose van het toekomstige inkomen. Uiteraard moet u die prognose stevig onderbouwen, met informatie over uw financiële situatie, opleiding, arbeidsverleden en toekomstmogelijkheden.

Steeds meer mensen met flexibel inkomen

Een goede voorbereiding op het hypotheekgesprek is dan ook van groot belang. De nieuwe website helpt u daarbij, onder meer met een checklist, veelgestelde vragen en verhalen van andere flexwerkers en zzp’ers. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) verwacht dat de site in een behoefte voorziet. “De arbeidsmarkt flexibiliseert in hoog tempo”, zegt NVB-voorzitter Chris Buijink op de site van de NVB. “Steeds meer hypotheekaanvragen komen van consumenten met een flexibel arbeidscontract en inkomen. De vraag aan de banken verandert en daar willen wij als sector een antwoord op kunnen bieden. Hoewel een hypotheek niet voor iedereen in deze doelgroep beschikbaar zal zijn, kan er meer dan veel mensen denken.”

Meer informatie: