‘Proef met hypotheken zzp’ers is stap in goede richting’

De proef met hypotheken voor zzp’ers en flexwerkers, die vier financiële partijen onlangs zijn gestart, is een stap in de goede richting. Dat vindt de NEPROM, de branchevereniging van projectontwikkelaars. “Als de proef slaagt, krijgen zelfstandigen en mensen met een flexibel arbeidscontract meer kans om een huis te kunnen kopen”, zegt NEPROM-directeur Jan Fokkema. “Dat juichen wij toe.”

Gunstig perspectief

“De normen om voor een hypotheek in aanmerking te komen, zijn erg streng”, legt Fokkema uit. “Maar het grootste nadeel is dat ze gebaseerd zijn op wat mensen nú verdienen, en niet op wat ze stráks waarschijnlijk zullen verdienen. In deze proef wordt geprobeerd daar een inschatting van te maken. Is het perspectief gunstig, dan kan een hypotheek verstrekt worden. Je mag immers verwachten dat mensen met goede vooruitzichten op werk en inkomen minder snel in de problemen komen met het betalen van hun hypotheek. Ook als ze geen vast contract hebben.”

Niet terugkijken, maar vooruit

De proef wordt uitgevoerd door Obvion (een dochter van de Rabobank), Florius (een dochter van ABN AMRO) en twee bemiddelaars (De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek). Zij willen meer flexwerkers de mogelijkheid bieden een huis te kopen. Zij stappen af van het automatisme dat hypotheekaanvragen worden afgewezen als de aanvrager minder dan drie jaar achter elkaar heeft gewerkt. In plaats daarvan berekenen ze de perspectieven van de aanvrager op de arbeidsmarkt. Zo geven ze bijvoorbeeld een indicatie van hoe groot de kans is dat hij of zij in de komende vijf jaar langdurig werkloos wordt. Ze kijken dus niet terug, maar vooruit.

Online test flexwerkers en zzp’ers

Een speciale test (op www.arbeidsmarktkansen.nl) helpt hen daarbij. Dit model kijkt onder meer naar sociaal gedrag, woonplaats en opleidingsniveau. De tool is ontwikkeld door arbeidsmarktonderzoeksbureau Intelligence Group. “Een zelfstandige ICT’er die een half jaar heeft gewerkt en daarna een half jaar is gaan backpacken, was tot nu vrijwel kansloos voor een hypotheek”, vertelt Ben Rogmans van Intelligence Group in een interview met De Volkskrant. “Iemand met zo’n profiel en een voldoende score uit ons model krijgt nu wel die mogelijkheid.”

Geen onverantwoorde risico’s

NEPROM-directeur Jan Fokkema is blij dat de hypotheekverstrekkers meer oog krijgen voor zzp’ers en flexwerkers. “De arbeidsmarkt verandert. Steeds meer mensen werken zonder vast dienstverband. Daar zitten veel mensen bij met goede opleidingen en volop kansen. Daar kun je niet meer aan voorbij gaan. Tegelijkertijd vind ik het ook goed dat ze eerst een proef doen, en niet meteen een product uitrollen. Want het is niet de bedoeling zzp’ers en flexwerkers met onverantwoorde risico’s op te zadelen.” De proef loopt in eerste instantie tot 1 januari.

Meer informatie:

  • Bent u zzp’er of flexwerker? Schat dan op www.marktkansen.nl zelf uw kansen in op een hypotheek.