Isolatie van gevel, vloer en dak

Goede isolatie van gevel, vloer en dak werkt als een deken: het houdt warmte langer vast. Het scheelt veel energie en het zorgt ook nog eens voor meer comfort.

Waarom goed isoleren?

Hoe beter de isolatie, hoe minder warmte er verloren gaat en hoe minder hard de verwarming hoeft te werken. Isolatie van de gevel (in de spouw) is belangrijk, maar ook isolatie onder de vloer en vooral isolatie van het dak. Het hele huis moet worden ingepakt. Goede isolatie geeft een lagere energierekening en meer comfort. Het is overal behaaglijk warm, de vloer trekt niet koud op en als de deur naar de gang even openstaat vliegt niet alle warmte naar boven.

De isolatiewaarde

De isolatiewaarde wordt ook wel de Rc-waarde genoemd. Deze wordt uitgedrukt in m2K/W. In het Bouwbesluit staat hoe hoog de isolatiewaarde in nieuwbouwwoningen minstens moet zijn. Als een woning daar niet aan voldoet, mag een gemeente er geen omgevingsvergunning voor afgeven. Bouwbedrijven kunnen wel kiezen om meer isolatie toe te passen.

 

Wettelijk verplichte en geoptimaliseerde Rc-waarde bij nieuwbouwwoningen
Onderdeel Eis volgens
Bouwbesluit (2015)
Optimalisatie Extra aardgas-besparing*
Dak 6,0 10,0 27 m3
Gevel 4,5 8,0 19 m3
Vloer 3,5 5,0 10 m3
* Op jaarbasis voor een standaard tussenwoning.

Aandachtspunten

  • Isolatie van gevel, vloer en dak gaat net zolang mee als het huis zelf. Als bewoner hoeft u er nooit naar om te kijken. Eén keer goed isoleren, geeft daarna altijd energiebesparing en comfortwinst.
  • Als een huis er eenmaal staat is na-isolatie vaak slechts beperkt mogelijk. Het vergt vaak een ingrijpende renovatie.

Meer informatie: