Vloerverwarming en wandverwarming

Vloerverwarming en wandverwarming heet ook wel lagetemperatuurverwarming (LTV). Dit verwarmingssysteem zorgt voor gelijkmatige warmte in huis. Dat kost minder energie.

Waarom vloerverwarming en/of wandverwarming?

Vloerverwarming en wandverwarming worden ook wel aangeduid met de term lagetemperatuurverwarming (LTV). In een traditionele centrale verwarming is het water dat naar de radiatoren gaat vaak 80 tot 90°C. Bij LTV is het circulatiewater meestal 30 tot 50°C. Het water geeft die warmte af via een groot oppervlak: de vloer, de wand en/of relatief grote convectoren (LT-radiatoren). Het voordeel van LTV is een gelijkmatige warmte in huis. De thermostaat kan daardoor gemiddeld twee graden lager. Dat kost minder energie. LTV is bovendien goed te combineren met een warmtepomp. Andere voordelen zijn vermindering van luchtwerveling en opdwarrelend stof en ruimtebesparing als er geen radiatoren in de kamer hangen.

Welke technieken zijn er?

Vloerverwarming werkt met flexibele slangen die in de vloer zijn ingestort. Bij wandverwarming lopen die slangen door (woning)scheidende wanden. Via een verdeelunit is het slangenstelsel verbonden met een verwarmingstoestel. In nieuwbouwhuizen is er soms alleen op de begane grond vloer- en/of wandverwarming. Daar is een constante temperatuur immers het belangrijkste. Op de (slaap)verdieping hangen dan convectoren. Combinaties zijn ook mogelijk: vloerverwarming met een LT-radiator of, in de badkamer, met een handdoekradiator.

Aandachtspunten

  • Toepassing van LTV moet in goede balans zijn met het totale energieconcept van het huis. Het werkt alleen goed als het huis ook goed geïsoleerd is. In een matig of slecht geïsoleerd huis heeft LTV meer nadelen dan voordelen.
  • LTV is een traag systeem. Dat wil zeggen: het duurt lang voordat een huis op temperatuur is. Bij LTV is nachtverlaging met 2 graden voldoende. In een zeer goed geïsoleerd huis kunt u de thermostaat in de woonkamer beter altijd op dezelfde stand laten staan. Het kost vaak meer energie om het huis ’s morgens op te warmen dan u met nachtverlaging zou uitsparen.
  • Vloerverwarming werkt het best met harde vloerbedekking zoals plavuizen, linoleum of dun tapijt. Hoogpolig tapijt is af te raden.
  • Wandverwarming werkt het best als de wand voor het grootste deel vrij is. Een wandkast kan de werking verstoren. Wees voorzichtig met in de wand te boren. Met een detector of een wallscanner kunt u de leidingen opsporen.

Meer informatie: