Loze leidingen in je nieuwbouwhuis?

Loze leidingen

Hoogstwaarschijnlijk denk je in jouw nieuwbouwproces niet direct aan loze leidingen. Toch is het handig om hier op tijd een bewuste keuze in te maken, omdat het je achteraf veel tijd en moeite kan besparen. Lees daarom snel verder.

Wat zijn loze leidingen?

Loze leidingen zijn holle buizen van kunststof die vanuit de meterkast naar andere plekken in het huis lopen. Ze zijn bedekt met een afdekkapje. De holle buizen zijn ingestort in de muren, daarom is het verstandig om op tijd aan te geven of én waar je de buizen wil.

Wat zijn de voordelen van loze leidingen?

Het voordeel van deze holle buizen, is dat je er na oplevering makkelijk kabels doorheen kan trekken. Zo kun je makkelijk een internet of tv-netwerk opzetten in jouw nieuwbouwhuis. Bijvoorbeeld wanneer je een TV op een of meerder slaapkamers wil of een internetaansluiting voor op de werkkamer. Kies je er achteraf voor om een of meerdere loze leidingen niet te gebruiken, dan is dat geen probleem. Doordat de buizen in de muren zijn verwerkt, zal je er niks van zien!

Kiezen voor internetkabel via loze leiding of wifi?

Nieuwbouwhuizen hebben vaak dikke muren van gewapend beton, waardoor je wifi-bereik soms niet sterk genoeg is en op sommige verdiepingen helemaal niet aanwezig. Aangezien veel mensen tegenwoordig thuiswerken, is dat niet prettig. Het internet gaat het snelste via een (UTP-)kabel, vandaar dat (toekomstige) nieuwbouwkopers dan kunnen kiezen voor een loze leiding.

Waar loze leidingen kiezen in het nieuwbouwhuis?

De meeste mensen gebruiken de loze leidingen voor het doortrekken van internet-kabels, telefonie-kabels, tv-kabels en voor extra stroompunten. Waar je de leidingen naartoe wil laten lopen, hangt af van de functie van de kamer (bv. een werkkamer of een kinderkamer). Het kan zijn dat je moet bijbetalen. Bij sommige nieuwbouwprojecten is één loze leiding per ruimte standaard.

Meer informatie

• Zeven tips voor het plaatsen van stopcontacten
• Denk op tijd na over de indeling van uw nieuwbouwwoning
• Tips bij het indelen van je nieuwbouwwoning