Luchtdicht en geen kieren

Een modern nieuwbouwhuis is zo goed mogelijk luchtdicht. Dat is een voordeel, want in een huis zonder kieren en naden is er minder tocht en vliegt er geen warmte ongecontroleerd naar buiten.

Tocht is geen ventilatie

Ieder huis moet continu geventileerd worden. Daarom denken sommige mensen dat het niet zo erg is als een huis een beetje lek is. Dat is een misverstand. Als buitenlucht door kieren en naden binnenkomt, is dat meestal teveel, op de verkeerde plek en op verkeerde momenten. Er ontstaat tocht en er kan schade aan de constructie ontstaan. Een modern huis is kierdicht (of luchtdicht) gebouwd. Een goed ventilatiesysteem zorgt daarna dat er precies genoeg verse lucht binnenkomt.

Blowerdoortest

Sommige bouwbedrijven meten de luchtdichtheid van een huis. Daarvoor wordt in het kozijn van de voordeur tijdelijk een speciale ‘blowerdoor’ geplaatst. Dat is testdeur met een ingebouwde luchtpomp. Via de blowerdoor wordt het huis als het ware opgepompt. En net als bij een lekke band stroomt de lucht via kieren en naden daarna weer weg. De snelheid waarmee dat gebeurt, is een maat voor de luchtdichtheid van het huis. Door rook in plaats van lucht in het huis te blazen, is ook goed te zien wáár zich luchtlekken bevinden.

Aandachtspunten

  • Als uw huis niet voldoende kierdicht is, bent u meer kwijt aan stookkosten.
  • Als uw huis niet voldoende kierdicht is en u heeft vloerverwarming en/of wandverwarming, kan het moeilijk zijn om het overal lekker warm te krijgen.

Meer informatie: