Ventileren, hoe doe je dat?

Een oud huis “ventileert” vanzelf door kieren en naden. Een nieuw huis is kierdicht en goed geïsoleerd. Daarom is actieve ventilatie nodig: 24 uur per dag. Dat is essentieel voor een gezond binnenklimaat.

Waarom ventileren?

  • Een huishouden brengt gemiddeld 10 tot 15 liter vocht per dag in huis door uitademing en transpiratie, douchen, koken en planten water geven. Te vochtige lucht kan leiden tot schimmel, mijten en biologische allergenen. Het kost bovendien meer energie om een kamer waar de lucht vochtig is, te verwarmen. Een relatieve luchtvochtigheid van 40 tot 60 procent is goed.
  • Mensen en (huis)dieren brengen bij uitademing CO2 in de lucht. Buitenlucht bevat 350 tot 400 ppm CO2 (parts per million). Binnen is een CO2-concentratie van 800 tot 1200 ppm aanvaardbaar. Door slechte ventilatie kan deze waarde echter veel hoger worden. Dat leidt tot loomheid, concentratieverlies en hoofdpijn.
  • Bouwmaterialen, vloerbedekking, meubels en verf veroorzaken schadelijke emissies zoals radon, vluchtige organische stoffen en formaldehyde. Deze stoffen kunnen leiden tot irritaties en allergieën, ademhalingsproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn.

Ventileren

Een nieuwbouwhuis is kierdicht gebouwd. In zo’n huis is actieve ventilatie nodig om het binnenklimaat gezond te houden. Bij actieve ventilatie wordt de lucht in huis voortdurend, 24 uur per dag, ververst. Ook als u niet thuis bent. Er zijn twee technieken mogelijk:

  • Ventilatie met mechanische afvoer en natuurlijke toevoer. De lucht wordt via ventilatiekanalen afgezogen. Verse lucht komt binnen via ventilatieroosters, meestal boven de ramen.
  • Balansventilatie met warmteterugwinning. De lucht wordt via ventilatiekanalen afgezogen en ook ingeblazen. De warmte uit de afgevoerde lucht wordt gebruikt om de verse lucht voor te verwarmen. In de zomer helpt balansventilatie om de warmte buiten te houden.

Zomernachtventilatie

In de zomer kan nachtventilatie helpen om uw huis koel te houden. Door ’s nachts (dak)ramen open te zetten, verdwijnt overtollige warmte en komt koelere lucht binnen. Bij balansventilatie gebeurt dat automatisch.

Luchten

Bij luchten (ook wel spuien genoemd) wordt een raam of deur korte tijd opengezet. Daarmee ververst u de lucht in de betreffende kamer in één keer. Meestal is een kwartier of een halfuur luchten genoeg. Eenmaal per dag luchten is aan te bevelen, maar te lang luchten is nergens goed voor.

Meer informatie: