Nieuwbouw, meteen een hechte band met de nieuwe buren

Hé buurman. Tijdens het warme-chocolademelk-met-koek-of-erwtensoep-moment voor de nieuwe bewoners en kandidaat-kopers van woningen op het Noordereiland in Harderwijk klinkt deze enthousiast begroeting als Jeroen zich meldt bij een van de tafeltjes. Sommige toekomstige buren ontmoeten elkaar voor de tweede, derde of misschien wel de vierde keer, omdat ze al eerder naar bijeenkomsten van de ontwikkelaar en de bouwer van hun nieuwbouwhuis kwamen.

Anderen zijn naar het clubhuis van watersportvereniging Flevo gekomen in de hoop te weten te komen wie over een paar maanden of over twee jaar hun naaste buren zijn. Ze hebben zelf eerdere bijeenkomsten gemist of de nieuwe buren lieten eerder verstek gaan.

Samen afspraken maken

Leon meldt zich dinsdagavond als een van de eersten in het clubhuis van de jachthaven aan de Knarweg. Hij heeft een middenwoning gekocht die mogelijk in het eerste kwartaal van 2020, maar nog waarschijnlijker in het tweede kwartaal van 2020 klaar is. Leon hoopt te horen tijdens de bijeenkomst of alles volgens planning verloopt. Hij wil graag kennis maken met de buren die hij nog niet ontmoet heeft. En hij hoopt afspraken te kunnen maken met anderen om gezamenlijk op te trekken bij de aankoop van een vloer zodat er mogelijk – qua prijs – een beter aanbod mogelijk is bij de leverancier. “Dat hoop ik vanavond te regelen.”

Touwtje van Jan Terlouw

Ongeveer zeventig toekomstige bewoners hebben zich aangemeld voor deze informele bijeenkomst in het clubhuis van de jachthaven, vertelt Mirjam Velthuis van vastgoedontwikkelaar Synchroon. Er ligt een kaartje met de bouwnummers voor haar op tafel. Zo kunnen toekomstige buren snel zien wie er naast, tegenover of achter hen komt wonen. “Toekomstige bewoners van een nieuwbouwhuis vinden het belangrijk om elkaar te zien. Elkaar te leren kennen. Vaak zie je dat vanaf het moment van de koop dat het een hechte groep is. Dat ze samen toeleven naar een nieuwe woonomgeving. Ze hebben straks niet alleen een nieuw huis, maar ook meteen nieuwe buren. Vaak is het contact tussen de buren in een nieuwbouwproject heel hartelijk en vriendschappelijk. Denk daarbij aan zo iets als het touwtje aan de voordeur van Jan Terlouw. De menselijke en sociale kant is heel belangrijk.”

Meerdere ontmoetingsmomenten

Ontwikkelaars en bouwers organiseren op meerdere momenten bijeenkomsten voor nieuwe bewoners om ze goed te informeren, mee te nemen in de ontwikkeling van hun nieuwbouwhuis én te stimuleren dat nieuwe buren elkaar ontmoeten. De start bouw is zo’n moment, verder is er een zomermoment, een winterborrel en natuurlijk is er bij de bij de oplevering van een project een feestelijk moment om met elkaar bij stil te staan. “Daarnaast hebben de bewoners tussendoor ook een kans om elkaar te ontmoeten als de aannemer tijdens de bouw regelt dat ze de bouwlocatie kunnen bezoeken om met eigen ogen te zien hoe het project vordert.”

Kavel 107

Mirjam en Ronald staan met zijn twee dochters en haar dochter bij een tafeltje in het clubhuis van de jachthaven. Ze kozen voor een nieuwbouwhuis op kavel nummer 107, omdat ze daar twee eigen parkeerplekken hebben. Het tweetal vindt het een fantastisch mooie plek. Het huis is erg geschikt want het is ruim, praktisch en ook toekomstbestendig. “Handig voor als we wat ouder worden.” Ze hebben met enige regelmaat contact met hun nieuwe buren via een groepsapp. Alle vijf kijken ze uit naar het moment dat ze volgend jaar kunnen verhuizen. “Maar het leeft pas als het af is”, zegt één van de dochters.

Vrije kavels

De aspirant kopers van de vrije bouwkavels moeten nog wat langer geduld hebben voordat ze hun intrek kunnen nemen in hun droomhuis in Waterfront. Het gaat om 11 vrije kavels die bouwrijp worden opgeleverd. Door de stikstofproblematiek heeft dit deel van het project echter vertraging opgelopen. Eén van de geïnteresseerden vertelt dat ze hier kennis hoopt te maken met eventuele nieuwe buren. “Maar ik maak me wel zorgen over de vertraging.”

EPC is straks BENG

Ook Yvonne en Gerard hebben interesse in een kavel. De plek aan het water is perfect, volgens het echtpaar. Ze zijn naar de bijeenkomst gekomen voor de gezelligheid en om net als alle anderen kennis te maken met meer aspirant kopers. Ook hopen ze meer duidelijkheid te krijgen over hoe energiezuinig het huis moet worden. Ze zitten nog met een paar vragen, omdat hun woning straks aardgasvrij wordt opgeleverd. Ze vinden het lastig om in te schatten hoe de overstap naar een warmtepomp zal uitpakken. Gerard heeft ook nog wat vragen waar hij deze avond antwoord op hoopt te krijgen. “We gaan straks van EPC, het getal dat uitdrukt hoe energiezuinig een huis is, naar BENG. Maar wat is het verschil?”

Gezellig

Een uur na aanvang van de informele bijeenkomst klinkt vanuit alle hoeken geroezemoes. De bewoners van de verschillende blokken verzamelen zich bij de diverse tafeltjes. De erwtensoep en warme chocolademelk hebben gesmaakt. Jeroen en zijn vrouw Adriane hebben zojuist hun toekomstige overburen ontdekt en noemen het een mooie avond.

De jongste nieuwe bewoner

Iets verderop zit Mark op een stoel met de drie maanden oude Linde. Hij geeft de fles. Hij vertelt dat hij met zijn vrouw Jetske van Utrecht naar Harderwijk zijn gekomen, omdat ze vooruitlopend op de verhuizing naar hun nieuwbouwhuis in Harderwijk hun nieuwe buren hopen te treffen. Iets waar ze vanwege de geboorte van hun dochter niet eerder aan zijn toegekomen. “Kennis maken en tips uitwisselen, daarvoor zijn we hierheen gekomen.” Ze verruilen hun nieuwbouwhuis in Utrecht voor een ander nieuwbouwhuis in Harderwijk omdat hun familie en veel van hun vrienden in de noordelijke provincies wonen. “Harderwijk is halverwege en onze dochter is straks de jongste bewoner in dit nieuwbouwproject.”

Meer informatie: