Opleverbeleid huurders nieuwbouwhuis aangepast

De protocollen zijn de deur uit. De nieuwe bewoners van de huurappartementen in Utrecht en IJmuiden zijn volledig op de hoogte van de maatregelen die genomen zijn voor het moment van de sleuteloverdracht van hun nieuwbouwwoning. De regels zijn strikt vanwege de coronacrisis. Anderhalve meter afstand en alleen de hoofdhuurder mag de sleutel op komen halen. “Jammer genoeg moeten we het persoonlijke contact beperken”, zegt Bouwinvest, eigenaar van appartementencomplex Rachmaninoff in Utrecht. “We hanteren een strak en duidelijk protocol”, meldt a.s.r. real estate, eigenaar van Parkzicht in IJmuiden.

Net als kopers van een nieuwbouwhuis, hebben ook huurders te maken met strikte regels van het RIVM als het gaat om het moment van de overdracht. Bouwinvest koos er om deze reden voor om de overdracht van de 132 huurappartementen in het complex Rachmaninoff over drie dagen te verdelen zodat de huurders niet met elkaar in contact kunnen komen. In Parkzicht in IJmuiden lukt de overdracht van 63 appartementen wel binnen één dag, maar daar gaat wel extra voorwerk aan vooraf. “Voorafgaand aan de oplevering doen we twee dagen lang visuele inspecties. Het idee is om alle woningen met nul restpunten gereed te maken”, zegt Robbert van Dijk van a.s.r real estate.

Anders dan anders

Het is voor beleggers die in tijden van corona hun huurwoningen opleveren ook een beetje improviseren. Het is duidelijk anders dan anders. “Normaal gaan we met de huurder de woning in. De laatste tijd heeft mijn team gewerkt aan alternatieven”, zegt Michiel de Bruine, Director Dutch Residential Investments bij Bouwinvest. Zijn collega Emma Blomvliet vertelt hierover: “Er is voor de nieuwe bewoners van Rachmaninoff een instructievideo van de systemen gemaakt zodat tijdens huurders goed op de hoogte zijn en op het moment dat de overdracht plaatsvindt zo min mogelijk contactmomenten nodig zijn.” De belegger heeft er ook voor gekozen om de sleutel in een envelop te overhandigen. “We schudden geen handen en de oplevercadeaus zetten we nu voorafgaand aan de overdracht al klaar in de woning.”

Parkzicht in IJmuiden voorafgaand aan de oplevering (a.s.r. real estate)

Maatregelen

Zowel Bouwinvest als a.s.r. real estate houden nauw toezicht op de regels van het RIVM. Het stappenplan van a.s.r real estate geeft duidelijk weer wat er voorgaand aan de overdracht naar de eigenaar – de belegger – moet gebeuren en wat de vervolgstappen zijn voordat de huurder de sleutel krijgt. De oplevering van de woningen door a.s.r. real estate in IJmuiden is op donderdag 9 april. Uitgangspunt is om zo veel mogelijk op afstand  (minimaal 1,5 meter) en digitaal de oplevering te organiseren, staat boven het protocol.

Details

Belegger a.s.r real estate vertelt ook dat het voorafgaand aan de oplevering alle kastjes open laat zetten zodat er tijdens er de inspectie zo min mogelijk aangeraakt hoeft te worden. Huurders is gevraagd om de voordeur open te laten voorafgaand aan de inspectie. Alles is erop gericht om zo weinig mogelijk aan te hoeven raken voorafgaand aan de overdracht. En er mogen maximaal twee mensen in de nieuwbouwwoning aanwezig zijn tijdens de overdracht: de hoofdhuurder en de persoon die de inspectie doet. In het protocol staat: om ervoor te zorgen dat de inspecteur zo min mogelijk handvatten en dergelijke hoeft aan te raken, graag alle keukenkastjes (inclusief koelkastdeur) en alle deuren van alle ruimtes open te zetten. “Houd ook te allen tijde 1.5 meter afstand van elkaar. Ook aan het begin van de afspraak bij de voordeur van het appartement.”

Geen vertraging

Beide beleggers zijn blij dat er geen vertraging is opgetreden in aanloop naar de oplevering. Natuurlijk waren beide projecten al ver gevorderd toen het coronavisus van invloed begon te worden op de bouw en zodoende had dit alles weinig invloed op de activiteiten op de bouwplaats. Robbert van Dijk: “De bezetting was ongeveer 80 procent. Verscheidene bouwvakkers zijn naar huis gegaan – terug naar Polen bijvoorbeeld – toen de crisis toesloeg. Maar we zaten in de afbouwfase en zodoende was sprake van weinig hinder.”

Feestelijk moment

Zowel a.s.r real estate als Bouwinvest vinden het persoonlijk contact met toekomstige huurders – ook tijdens de overdracht – enorm belangrijk. Maar zien ook dat er digitaal steeds meer mogelijk is. Ook – of vooral – nu het bijna niet anders kan. Emma Blomvliet van Bouwinvest: “De dag van de oplevering is een belangrijke dag voor de huurder. We vinden persoonlijk contact belangrijk maar het digitaliseren van de processen brengt ook voordelen met zich mee. Zo is het maken van de instructievideo’s een creatieve oplossing, die ook later breder ingezet kan worden.” Volgens a.s.r real estate blijft het moment van de overdracht een feestelijk moment, ondanks dat verhuurder en huurder afstand moeten houden. “Het gaat erom dat we een project mooi opleveren en dat dit de huurder een goed gevoel geeft.”

Fotogalerij en foto bovenaan oplevering Rachmaninoff in Utrecht (Bouwinvest)

Meer informatie: