Anders wonen: de ronde vormen van een paraboolwoning

Gezocht: locatie voor bijzonder woonconcept en niet te vergeten consumenten die er graag willen wonen. Vastgoedvermogensbeheerder a.s.r. real estate is enthousiast over de paraboolwoning van BetonBallon en ontwikkelaar Blauwhoed. Deze woningen krijgen dankzij een slimme techniek met een herbruikbare ballon een gewelfde vorm. ARQ. of Living heet het concept, waarbij ARQ. verwijst naar de boogvorm, de q staat voor kwaliteit (quality) en de rest refereert aan de zegswijze the art of living. “Het gaat om de beleving.”

In de traditionele bouw zijn huizen vrijwel helemaal recht: de muren, de daken, plafonds en ramen. Diverse onderzoeken hebben laten zien dat consumenten bij de aankoop van een gebruiksartikel vaak een duidelijke voorkeur hebben voor ronde vormen. Neem een horloge of een sofa. Rond is vriendelijk. Rond staat ook dichter bij de natuur. Dus waarom ook niet een nieuwbouwhuis met (meer) ronde vormen? “Het idee van ARQ. is heel bijzonder”, zegt acquisitie en verkoopmanager Hans Veen van a.s.r. real estate.

Beleving

De bijzondere boogvorm geeft ARQ. een unieke uitstraling. Wanneer er wordt gekozen voor groene dakbedekking met mossedum gaat het huis zelfs bijna op in de omgeving. “Die andere woonbeleving vanwege de ronde vormen en de bijzondere lichtinval, sprak ons meteen aan”, zegt Marcel Groeneweg. Hij is ontwikkelingsmanager bij Blauwhoed. “Daarnaast ervaren toekomstige bewoners van ARQ. veel vrijheid als het gaat om de indeling van deze nieuwbouwhuizen. De paraboolwoningen hebben vanwege de unieke constructie geen draagmuren nodig binnenin de woning. Hans Veen: “Die vrije indeelbaarheid maakt de woningen zo bijzonder. En de ronde vormen van de woningen doen iets met je gevoel. Hoe je het beleeft. Het is een mooi woonproduct, waarin het prettig wonen is. Dat is het belangrijkste.”

Diverse woningtypen

In eerste instantie was het idee dat ARQ. uitsluitend bedoeld was voor tweekappers en vrijstaande woningen. Inmiddels denken Blauwhoed en a.s.r. real estate dat ARQ. ook succesvol kan zijn bij de ontwikkeling van rijwoningen en appartementen. Dit maakt het voor a.s.r. interessant als belegging voor de verhuur. “We zijn zeker bereid om daarin te investeren.”

Een ARQ.-woning van binnenuit (beeld Blauwhoed)

Duurzaam

“Het feit dat er veel materialen worden bespaard dankzij de techniek, maakt het concept extra bijzonder, zegt Marcel Groeneweg. “Zo is er dankzij deze constructie veel minder staal en 50 procent minder beton nodig dan voor een woning dat volgens de standaardmethode gebouwd wordt.” Ook voor a.s.r. real estate was dit reden om aan te haken. “Duurzaamheid is voor ons heel belangrijk. Als we een dergelijk project kunnen verwerven dan zijn we daar heel trots op.”

Een innovatieve methode

Twee broers uit Soesterberg, Bas en Stan Uyland, ontwikkelden vanuit hun bedrijf BetonBallon Technology de innovatieve bouwmethode waarbij een grote ballon tot de gewenste grootte wordt opgeblazen. Vervolgens gaat er een laagje beton overheen en zodra dit is uitgehard laten ze de ballon weer leeglopen.

Locaties gezocht

In het Noord-Brabantse Schijndel staat een kantoor dat is gebouwd volgens de BetonBallon-methode. Het is een gebouw dat u niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Het oogt open (veel glas) en vriendelijk dankzij de boogvorm. En bij de TU Eindhoven staat een proefconcept voor een woning. De eerste ARQ. woningen die daadwerkelijk voor bewoning zijn bedoeld, moeten nog gebouwd worden. Als het aan Blauwhoed en a.s.r. real estate ligt duurt dat niet al te lang meer. De ontwikkelaar en belegger in vastgoed namens opdrachtgevers denken niet meteen aan de stad als geschikte locatie voor deze woningen. Vanwege de vorm van de woningen en de uitstraling zijn ze bij uitstek geschikt om in het groen te staan.

Volgens Marcel Groeneweg komen deze woningen het beste tot hun recht in een natuurlijke omgeving. De ontwikkelaar nodigt gemeenten uit om mee te denken. Hij denkt daarbij vooral aan locaties in het midden van het land: Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. “Het is een gaaf idee en wij willen het graag in ontwikkeling brengen.”

Samenwerking

Eerder dit jaar tekenden Blauwhoed, BetonBallon en a.s.r. real estate een intentieverklaring met het idee dat ze nauwer willen samenwerken bij het in de markt zetten van ARQ.

Meer informatie: