Poll: Bent u bereid om voorzieningen te delen?

U koopt een huis en deelt een gemeenschappelijke tuin met de buren. Of u huurt een woning en kiest er voor om een auto te delen met de medebewoners in uw appartementencomplex. Het nieuwe wonen is gebaseerd op delen. Dit komt onder andere door ruimtegebrek in de grote steden. Maar ook omdat het zorgt voor extra comfort en gezelligheid. Of omdat u denkt dat het beter is voor het milieu.

Bewust Nieuwbouw wil graag van u weten welke voorzieningen u zou willen delen en hoeveel u zou willen bijdragen om gemeenschappelijke diensten en voorzieningen te financieren. Vul de poll in en maak kans op het boek ‘Geluk: The World Book of Happiness 2.0’ van de Vlaamse auteur en geluksprofessor Leo Bormans. We verloten drie exemplaren onder respondenten die hun mailadres achterlaten.

  • De Enquête vindt u onder de tekst

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom het interessant voor u kan zijn om voorzieningen te delen. Voor senioren geldt dat we langer zelfstandig blijven wonen. Het overheidsbeleid is daarop gericht. Maar dan kan het fijn zijn om bij elkaar te wonen met een aantal gelijkgestemden zodat u elkaar kunt helpen als dat nodig is en ondertussen ook gebruik maken van bijvoorbeeld een gemeenschappelijke woonkamer. Of u bent twintiger en kiest voor wonen in de stad. Om het betaalbaar te houden gaat u voor een compacte studio waarbij u gebruik maakt van een gemeenschappelijke daktuin, gedeelde studieruimte en deelfietsen. Mogelijkheden om diensten en voorzieningen te delen zijn er te over. En het is niet gebonden aan leeftijd.

Delen versus bezit

“Ik verwacht dat we aan de vooravond staan van meer collectiviteit in combinatie met wonen”, zei Oedsen Boersma onlangs in een interview met Bewust Nieuwbouw. De economisch-geograaf, in dienst bij adviesbureau SITE Urban Development, hoopt ook dat we bereid zijn om meer te delen. “We moeten anders tegen bezit en gebruik aan gaan kijken.” Het interview bracht Bewust Nieuwbouw op het idee om een enquête op te zetten over dit onderwerp.

Hoe staat u hier in? Bent u bereid – of misschien zelfs enthousiast – om voorzieningen te delen? Van logeerkamer tot fiets en van deelauto tot werkruimte in het appartementencomplex waar u woont. Vul de poll in en laat het ons weten.