Poll: Vooral wonen aan de rand van de stad in trek

Tussen stad en groen. Consumenten hebben een voorkeur voor wonen in een buitenwijk met relatief veel groen en om zich heen. Uit een recente poll van Bewust Nieuwbouw blijkt dat 40 procent kiest voor een nieuwbouwhuis in een buitenwijk op wat grotere afstand van het stadscentrum, 36 procent zegt het liefst in een nieuwbouwhuis in de stad – niet ver van het stadscentrum – te wonen. En bijna een kwart kiest voor wonen in een dorp.

De vraag was: waar zou u het liefst een nieuwbouwhuis wonen of huren? De reden: er is een enorme behoefte aan nieuwe woningen. In de periode tot 2030 zijn meer dan een miljoen nieuwbouwhuizen nodig om in de vraag te voorzien. Het gaat om appartementen, eengezinswoningen, vrijstaande woningen en alles daartussenin.

Woonwensen en locatie

Als het om woonwensen gaat, speelt niet alleen het soort huis en de grootte van de woning  een rol. Ook de locatie is voor veel consumenten erg belangrijk. Er deden aan de poll 201 consumenten mee (tussenstand).
De uitkomsten:
• 36 procent (72 stemmen) kiest voor wonen in een echt stedelijk gebied, bijvoorbeeld in een appartement niet zo heel ver van het stadscentrum;
• 40 procent (81 stemmen) kiest voor wonen in een buitenwijk, bijvoorbeeld in een eengezinswoning met relatief veel groen op een wat grotere afstand van het stadscentrum;
• 24 procent (48 stemmen) geeft de voorkeur aan wonen in een dorp op grotere afstand van de stad.

Leeftijdscategorieën

Deelnemers aan de poll varieerden sterk in leeftijd. Er waren vijf categorieën: vijf  procent van de deelnemers aan de poll was jonger dan 25 jaar, 21 procent was tussen de 25 en 39 jaar, 25 procent tussen de 40 en de 54 jaar, 42 procent tussen de 55 en de 70 jaar en zeven procent was ouder dan 70 jaar. Opmerkelijk dat bijna de helft van de respondenten ouder dan 55 jaar is. Daar is kennelijk toch ook veel belangstelling om een nieuwe woning te betrekken, terwijl we tegelijkertijd uit onderzoeken weten dat huishoudens in die leeftijdscategorie nogal honkvast zijn.

Reacties op Facebook

Op Facebook lieten een paar deelnemers een reactie achter. Marlies Klooster laat weten: “Graag in de stad met alles bij de hand! En goede fietspaden naar het groen.”  Ineke Goosen schrijft: “Het beste van beide, er tussenin.” Catharine Grob geeft juist de voorkeur aan de dorp: “In het groen, water, bos, hei, polder rondom. Ik woon er al. Heerlijk.”

Wel dicht bij de stad, maar niet in de stad

De laatste tijd wordt vaak gesproken over ‘de trek naar de stad’. Steeds meer huishoudens zouden graag in een stadse omgeving willen wonen, op loopafstand van echt stedelijke voorzieningen zoals winkels, theaters en restaurants en cafés. Jan Fokkema, directeur van de vereniging van projectontwikkelaars NEPROM zegt in een reactie: “Dat mag zo zijn, maar ook uit deze poll blijkt dat er ook veel mensen zijn die wel dicht bij de stad willen wonen, bijvoorbeeld in een mooie buitenwijk, maar niet in de hectiek van het stadscentrum zelf. Ook daar moeten de komende jaren huizen voor gebouwd worden, waarbij uiteraard wel heel zorgvuldig om moet worden gegaan met de open ruimte en de natuur buiten de steden.”

Meer informatie over de poll: