Serre: extra kamer of overkapte buitenruimte?

Een serre is een aanbouw aan een huis die meestal voor een groot deel uit glas bestaat. Veel mensen vinden een serre heel prettig. In energiezuinige woningbouw heeft een serre ook een functie voor verwarming en ventilatie.

Buiten de thermische schil

Een echte serre is een ruimte buiten de thermische schil van het huis. Omdat de serre voor een groot deel uit glas bestaat, ontvangt deze veel warmte van de zon. Ongeveer negen maanden van het jaar is dat voldoende voor een aangename temperatuur. De serre fungeert dan als extra woonkamer met veel licht en frisse lucht.

Niet in de winter

Een serre is niet geïsoleerd en er is geen verwarming aangebracht. In de wintermaanden is het er daardoor meestal koud. Het is belangrijk om de deur(en) tussen de woonkamer en de serre dan dicht te houden. Het kost zeer veel energie om tijdens koude dagen de serre bij te verwarmen met een elektrisch kacheltje. Dat is niet de bedoeling.

Voorverwarmde ventilatielucht

In energiezuinige huizen kan een serre worden gebruikt om ventilatielucht voor te verwarmen. Het ventilatiesysteem ‘kiest’ automatisch waar verse buitenlucht wordt aangezogen: aan de schaduwkant van het huis (koud), of uit de serre (voorverwarmd). Vooral in de wintermaanden geeft dit energiebesparing.

Uitbouw

Als uw huis een uitbouw heeft die binnen de thermische schil valt, dan heet dat geen serre, ook al kan het in de beleving hetzelfde zijn. Een uitbouw heeft dubbel of drievoudig glas en is goed geïsoleerd. Er is verwarming aangebracht en de temperatuur kan gelijk zijn aan die in de woonkamer.