Uitbouw of dakkapel. Kan dat nog?

Een energiezuinig nieuwbouwhuis is met zorg ontworpen en gebouwd. Als het goed is, is alles met elkaar in balans. Wordt die balans verstoord, dan kan dat ten koste gaan van comfort en de energieprestatie.

Verandering van de thermische schil

De thermische schil is de hele omtrek van het huis: begane-grondvloer, gevels en dak, inclusief kozijnen en ramen. In een energiezuinig huis is de thermische schil goed geïsoleerd en kierdicht. De capaciteit van de installaties is daarop afgestemd. Het is belangrijk dat u de thermische schil handhaaft. Doet u dat niet, dan kan de energiebalans verstoord. Zelfs al gaat het om onbeduidende ingrepen zoals een kattenluikje in de keukendeur. Dat geldt al helemaal als u na de oplevering een dakkapel aanbrengt of uw huis laat uitbouwen.

Wat is het risico?

In een energiezuinig huis zijn de systemen voor verwarming en ventilatie zorgvuldig ontworpen en ingeregeld. Een verandering in de thermische schil kan ten koste gaan van de luchtdichtheid van het huis. Dat verstoort het ventilatiesysteem: op sommige plekken ontstaat tocht en op andere plekken is er te weinig frisse lucht. Ook vloerverwarming of wandverwarming kan van slag raken. Als warmte ongecontroleerd naar buiten vliegt, is de capaciteit van de verwarming in sommige kamers misschien niet meer voldoende. Of misschien is de capaciteit voldoende, maar gaat u ongemerkt veel meer energie gebruiken.

Oplevergarantie

De bouwer of ontwikkelaar van uw huis geeft bij oplevering garanties af. Meestal vervallen die wanneer u zelf iets aan de thermische schil verandert.

Wilt u toch een dakkapel of een uitbouw?

Vaak kunt u bij nieuwbouw kiezen voor opties zoals een uitbouw of een dakkapel. Veel aspirant-kopers schrikken echter terug voor de kosten. Zij kiezen na de oplevering zelf een aannemer die het misschien wel voor de helft van de prijs doet. Maar let op: niet iedere aannemer gaat deskundig om met het energieconcept van uw huis.

Een uitbouw en een dakkapel moeten net als de rest van uw huis luchtdicht zijn en soms moet de inregeling van verwarming en ventilatie erop worden aangepast. Het is daarom altijd beter om een eventuele dakkapel of uitbreiding als optie mee te nemen bij de nieuwbouw. Wilt u naderhand aan de slag, neem dan contact op met de oorspronkelijke ontwikkelaar of bouwer. Die kan u adviseren over wat u wel en niet kunt doen.

En het kattenluikje? Voor de kat moet u de deur zelf open en weer dicht doen.

Meer informatie:

  • Raadpleeg de garantiebepalingen van de leverancier van uw huis.