Stikstofcrisis forse domper voor kopers nieuwbouwhuis

Eerst was er sprake van ongeloof en hadden ze het idee dat het allemaal wel zou meevallen. Dat de stikstofcrisis niet echt nadelig voor hen zou uitpakken en dat het goed zou komen met de bouwplannen van hun droomhuis in Hoek van Holland. Tot de harde werkelijkheid tot Coby en Johan Aalbrecht begon door te dringen en ze zich realiseerden dat ze een probleem hadden. Hun huidige woning in ’s-Gravenzande was inmiddels verkocht. De tijdelijke huurwoning waar ze in januari intrekken, hebben ze een jaar tot maximaal anderhalf jaar tot hun beschikking. Maar daarna? “Het is nu allemaal erg onzeker.”

Sinds 2017 was het echtpaar al op zoek naar een huis in Hoek van Holland. Bij voorkeur nieuwbouw en alles gelijkvloers. Toen ze hoorden van de bouw van 150 koop- en huurappartementen aan de rand van de duinen bij Hoek van Holland was het meteen duidelijk dat dit hun nieuwe woonplek zou worden. Ze schreven zich in voor de nieuwsbrief van het project Rond in de Hoek en bespraken met de nieuwbouwmakelaar hun voorkeuren. “We gaven aan dat onze voorkeur uitgaat naar een appartement op de vierde verdieping, zodat we er zeker van zijn dat we uitzicht hebben op de Nieuwe Waterweg”, vertelt schippersdochter Coby. “We willen de schepen zien en het water. Dat is onze grootste wens.”

In de nabijheid van water en natuur

Het nieuws dat het wel eens anders zou kunnen lopen en dat de bouw van hun huis vertraging zou gaan oplopen, kwam bij Coby en Johan in juli binnen via de nieuwsbrief van het project. Het nieuwbouwproject grenst aan een Natura 2000-gebied. Sinds de zomer is er veel discussie over de toename van stikstofuitstoot bij ruimtelijke ontwikkelingen zoals bij woningbouw. Dit gebeurde nadat de Raad van State een streep zette door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). In het bericht staat dat er nog veel onduidelijkheid bestond over de gevolgen van deze uitspraak, maar dat vertraging niet kan worden uitgesloten.

Start verkoop

De start verkoop van de koopwoningen in het project stond in eerste instantie gepland voor eind dit jaar en volgens Coby zou de bouw in de loop van 2020 aanvangen. Vandaar dat het echtpaar er voor koos om hun huidige woning snel in de verkoop te zetten en volop te gaan voor het appartement in Rond in de Hoek. Het is onbekend met hoeveel vertraging Coby en Johan en andere geïnteresseerden in het project rekening moeten houden, maar dat er sprake is van flinke vertraging dat is overduidelijk. “De onzekerheid is erg lastig, maar we hopen dat het in ieder geval doorgaat.”

Blijven wachten

Het echtpaar uit ’s-Gravenzande kijkt nog niet rond voor een andere koopwoning. Ze willen eerst afwachten of het project alsnog van de grond komt. Ze blijven dromen van hun appartement in Hoek van Holland. Ze voelen zich echter wel gedupeerd door de vertraging en de onzekerheid als gevolg van het stikstofbeleid. Zowel emotioneel als financieel is het zwaar voor het echtpaar. “We moeten langer gaan huren dan we eigenlijk van plan waren en zullen wel op zoek moeten naar een huurwoning van een particulier. Vrije sector huurwoningen zijn er bijna niet. Dat betekent dat het duur voor ons kan uitpakken. Maar de grootste zorg is natuurlijk dat we iets vinden.”

Reactie Van Omme & De Groot

Het is ontzettend jammer dat de ambitieuze groeiplannen van een dorp als Hoek van Holland worden vertraagd door deze crisis. In overleg met betrokken adviseurs en de Gemeente Rotterdam zoeken we naar optimalisaties om dit project alsnog te realiseren. Het vaststellen van heldere uitgangspunten (drempelwaarden) door de Rijksoverheid is echter een eerste vereiste om volgende stappen te kunnen zetten. Wij hopen voor Coby en Johan en vele andere geïnteresseerden in dit project, dat er snel duidelijkheid komt.

Meer informatie: