Crisis of niet, koop gaat door

Ze hadden het enorme geluk dat ze werden ingeloot voor het nieuwbouwhuis in het Brabantse Empel waar ze hun oog op hadden laten vallen. De 26-jarige Lidy Kraag en haar 29-jarige vriend Joey Schrover tekenden afgelopen week het koopcontract voor hun  nieuwbouwhuis. De uitbraak van het coronavirus en de onzekerheid die dit met zich meebrengt was voor het jonge stel geen zeker reden om af te haken. “We vinden het huis heel mooi en we zijn blij dat we deze kans krijgen.”

Het coronavirus heeft ons in de greep. Er zijn veel zieken, de ziekenhuizen hebben een volle bezetting, mensen voelen zich onzeker over hun gezondheid en soms ook hun werk en de aandelenmarkten duiken af en toe flink in de min. De onzekerheid die speelt in de maatschappij, roept ook vragen op bij kopers van een (nieuwbouw-) huis. Tekenen of nog even uitstellen? “We geven waar nodig extra bedenktijd”, vertelt Colien van Duijnhoven van gebieds- en projectontwikkelaar AM.

Aanvulling

Colien is als verkoopmanager betrokken bij het project Empelse Dries en vertelt dat er voor kopers van een nieuwbouwhuis een aanvulling op de koop/aannemingsovereenkomst is gekomen. Er staat in dat door (nieuwe) maatregelen van de rijksoverheid of als gevolg van die maatregelen het niet uit te sluiten valt dat er meerdere onwerkbare dagen of een (langere) termijn van onwerkbare dagen aan de orde kunnen zijn. Deze aanvulling is nog niet op alle projecten van toepassing.

Eventuele vertraging

Een eventuele vertraging van de bouw is ook het punt waar Lidy en haar vriend Joey vragen over hebben gesteld aan de makelaar waar ze het koopcontract tekenden. Bouwers kunnen nu nog niet inschatten wat de gevolgen kunnen zijn van de crisis. Vooral omdat onduidelijk is hoe lang de crisis aanhoudt. Lidy Kraag: “Niemand weet wat er nog gaat komen en of er sprake zal zijn van vertraging. Maar de huidige planning is dat het huis volgend jaar na de bouwvak klaar zal zijn.”

Gevolgen woningmarkt

Wat corona betekent voor de bouw (en eventuele vertraging) en wat de gevolgen kunnen zijn voor de woningmarkt, zijn vragen die bij makelaars en ontwikkelaars binnen komen. “Heeft het consequenties voor de verkoop van mijn huidige woning, ook dat is iets wat consumenten zich afvragen”, vertelt verkoopmanager Colien van Duijnhoven. Lidy merkt op dat ze zich vooral niet van de wijs wil laten brengen door alle meningen over de woningmarkt en de mogelijke renteontwikkeling. “Sommige mensen zeggen dat de huizenprijzen gaan dalen en dat de rente gaat stijgen, maar we proberen dit alles het een beetje los te laten. Een huis kopen is op zich al spannend genoeg.”

Hypotheek

Deze week heeft het jonge stel ook al meteen een afspraak met een hypotheekadviseur. Online, want zo lopen werknemers en consumenten geen risico als het gaat om een mogelijke besmetting met het coronavirus. Wel hebben ze de koop-/aannemingsovereenkomst op het kantoor van de makelaar ondertekend. “Het was een volledig leeg kantoor en de makelaar en wij zaten niet bij elkaar in de buurt om het risico te minimaliseren.”

Verkoopmanager Colien van Duijnhoven

Toelichting via skype

De verkoopmanager van AM vertelt dat de verwerking van de contracten zowel online – dus digitaal – verloopt als op kantoor van de betreffende makelaar. “De makelaarskantoren zijn nog open, maar als het de wens is van de kopers om het vanuit huis te regelen dan kan dat ook. De toelichting krijgen ze dan via de telefoon of skypeverbinding.” Ze voegt toe dat haar collega’s binnen AM, het projectteam bij de aannemer, de makelaars, de notaris, allemaal doorwerken en toewerken naar een voorspoedige start bouw. “Wij werken door, zij het vanuit huis door gebruik van telefoon, email en skype. Op dit vlak is er geen vertraging.”

Tips voor andere potentiële kopers?

Op de vraag of Lidy als koper van een nieuwbouwhuis nog advies heeft voor andere potentiële kopers, zegt ze dat zij gewoon moeten doen wat goed voelt. “Voor ons geldt dat we lang hebben gezocht naar een huis. We werden meerdere keren overboden als we interesse hadden om iets te kopen of als het op nieuwbouw ging lukte het ons niet om er tussen te komen. We zijn blij dat het ons nu gelukt is. Afblazen was voor ons geen optie.”

Foto bovenaan: kavelkaart van Empelse Dries. 

Meer informatie: