Thematisch wonen (óók) voor senioren

Wonen met gelijkgestemden is een trend. Of u nu een hobby deelt, gaat voor dezelfde woonbeleving – omdat u bijvoorbeeld van wonen bij het water houdt – of omdat u in een vergelijkbare levensfase zit. Studenten bijvoorbeeld. Maar zeker ook senioren. De vergrijzing vraagt om nieuwe woonconcepten voor ouderen, benadrukt Blauwhoed. Het nieuwbouwproject ParkEntree in Schiedam is hier een voorbeeld van. Het idee is dat er meer van dit soort projecten voor senioren volgen.

Inspiratie opgedaan in Amerika

Yvonne van Mierlo, directeur Blauwhoed Studio, deed een paar jaar geleden inspiratie op voor het concept Senior Smart Living tijdens een studiereis naar de Verenigde Staten. In de VS is het heel gewoon dat senioren bij elkaar wonen en voorzieningen delen. Zeker in een warme staat als Florida waar veel Amerikanen na hun pensionering gaan wonen. Wat haar opviel is dat ouderen daar vaak minder eenzaam zijn (en dus gelukkiger) omdat ze bij elkaar in de buurt wonen en om die reden ook samen activiteiten ondernemen. “Ze worden hierdoor op een gelukkige manier oud en doen echt wat hun hart hun ingeeft.”

Minder grootschalig dan in de Verenigde Staten

De Amerikaanse aanpak is niet één op één toe te passen in Nederland. De Nederlandse ‘villages’ die Blauwhoed met een paar partners wil opzetten zijn een stuk kleiner van opzet dan in de VS gebruikelijk is. In Schiedam gaat het om  48 woningen voor de verkoop en 41 voor de (vrije sector) verhuur.

Een grote database met geïnteresseerden

Volgens Yvonne van Mierlo is de tijd er rijp voor om ook in Nederland meer projecten volgens het senior smart living concept neer te zetten, zoals in Schiedam. Ook al gaat het langzaam. Er is veel discussie van overheidszijde omdat het streven is om zo veel mogelijk mensen met een verschillende achtergrond in woonwijken te hebben. De mix wordt belangrijk gevonden.  Maar de vraag vanuit de consument om met leeftijdgenoten te wonen is er steeds meer. “We hebben een grote database van mensen die geïnteresseerd zijn in dit concept.”

De voordelen van dit seniorenconcept

Ouderen die besluiten om bij elkaar te gaan wonen in een project zoals ParkEntree hebben de beschikking over gemeenschappelijke voorzieningen zoals een lounge, gastenverblijf, fitnessruimte en tuin. Het is makkelijk om elkaar op te zoeken en de bewoners hebben daarnaast toch voldoende ruimte om op zichzelf te zijn. Aandacht voor elkaar maar ook privacy. Een ander voordeel is dat op een makkelijke manier gezamenlijk zorg kan worden ingekocht als dat nodig is.

Fiks meer seniorenconcepten in tien tot twintig jaar

Yvonne van Mierlo denkt dat het woonproject in Schiedam ook elders in Nederland een vervolg krijgt. Ze schat dat in ons land over tien tot twintig jaar enkele tientallen van dit soort woonconcepten te vinden zijn. Niet alleen dankzij Blauwhoed, maar ook andere projectontwikkelaars zullen inspelen op de vraag naar nieuwbouwhuizen waar senioren bij elkaar wonen en voorzieningen kunnen delen. “De vergrijzing speelt een belangrijke rol in onze samenleving en de kosten van de zorg zijn niet meer te houden. Mensen gaan zich steeds meer afvragen waar het heen gaat met de zorg.”

Vijftigers, zestigers en zeventigers en de zorg voor elkaar

In haar optiek zullen vijftigers, zestigers en zeventigers in de toekomst nog meer dan nu het geval is, met vrienden overleggen hoe ze zorg kunnen delen en met elkaar op een comfortabele manier kunnen wonen. Uit recent onderzoek van marktonderzoeksbureau Ipsos blijkt dit ook. Wonen te midden van gelijkgestemden wordt volgens  het bureau steeds meer de richting waar we heen gaan. Met name als het gaat om het samenwonen met leeftijdgenoten. “Dat lijkt me om meerdere redenen echt een logische trend”, zegt Yvonne van  Mierlo.

Meer informatie: