Tiny houses: alles wat je wil weten!

Tiny Houses

Inmiddels kan je niet meer om dit type woning heen: de tiny houses. De naam van dit type huis verklapt het eigenlijk al. Het gaat om een huisjes van maximaal 50 vierkante meter, die praktisch zijn ingericht met alles wat je nodig hebt. Daarnaast zijn de huisjes milieuvriendelijk en betaalbaar. Ze staan vaak in een rustige, natuurlijke omgeving en zijn bedoeld om permanent in te wonen of voor een bepaalde tijd. Allemaal aspecten die het aantrekkelijk maken om dit type huis te kiezen.

Soorten tiny houses

Je hebt allerlei soorten tiny houses. Alleen al qua uiterlijke kenmerken kan het enorm verschillen. Sommige huisjes worden fabrieksmatig gemaakt, maar het kan ook tot eigen werkzaamheid behoren. Het verschilt ook in ‘luxe’. Sommige tiny huisjes zijn volledig ingericht, terwijl andere meer in het teken staan van een zelfvoorzienende levensstijl.

Verplaatsbaar en niet-verplaatsbare tiny houses

Vervolgens heb je een verschil tussen verplaatsbaar en niet-verplaatsbare tiny houses. Verplaatsbare huisjes hebben vaak een onderstel/trailer op wielen, zodat ze makkelijker te verrijden zijn. Meestal zijn de tiny houses niet verplaatsbaar en gebouwd op een vaste fundering. In allebei de gevallen hebben bewoners een inschrijving in de Basis Registratie Personen (BRP) op het adres waar hun tiny house staat.

tiny house binnenkant
Foto: Heijmans ONE

Zelf ontwerpen en indelen van jouw tiny house

Er is veel mogelijk bij het ontwerpen en indelen van jouw tiny house. Uiteraard moet je hierbij rekening houden met de wet- en regelgeving. Je hebt bijvoorbeeld een omgevingsvergunning nodig, het huisje moet worden getoetst en voldoen aan het Bouwbesluit en aan isolatie-eisen. Via social media is er veel inspiratie te vinden voor het ontwerpen van jouw huisje. De website Tiny House Nederland heeft het al voor je op een rijtje gezet. Wil je eens binnenkijken in een tiny house? Heijmans ONE heeft een 3D impressie gecreëerd, waardoor het lijkt alsof je echt in zo’n huisje staat.

Locatie regelen van de tiny house

De allergrootste uitdaging van het wonen in een tiny house, is de locatie. Je kan namelijk niet zomaar een locatie kiezen en hier het huisje plaatsen. Je hebt met allerlei soorten wet- en regelgeving te maken. Je mag het huisje alleen neerzetten op een plek die een woonbestemming heeft. Daarvoor kunnen gemeentes het bestemmingsplan tijdelijk (maximaal 15 jaar) wijzigen. Het voordeel om een huisje bij een projectontwikkelaar af te nemen, is dat zij de locatie al hebben geregeld. Uiteraard dient de locatie dan wel aan jouw wensen te voldoen. Je kunt ook kijken of jouw gemeente al bezig is met tiny housing via de zoekfunctie op de gemeentelijke site.

“Wij hebben ons huisje in 1 jaar gebouwd en we wonen er nu 4 jaar in. We waren onderdeel van de eerste groep Tiny housers in Nederland. Toen kenden we iedereen die zich hiermee bezig hield. Inmiddels is de doelgroep voor klein en minimalistisch wonen enorm gegroeid. Wij hopen dat dit in de toekomst een woonvorm wordt die voor meer mensen en gemeenten bereikbaar wordt!” – Wendy van Leeuwen & Timothy Meaker, Noordwijk Klein

Tiny living als levensstijl

De ideologie van het tiny house heeft nogal wat invalshoeken. Er is een groep bewoners die het benadert vanuit de wens om financieel onafhankelijk zijn. Nóg een andere groep kiest ervoor vanuit minimalistisch oogpunt en een volgende groep zoekt meer eenheid met de natuur.

Omdat de tiny houses nog niet overal in Nederland op riool, gas, water en elektriciteit worden aangesloten, kun je kiezen voor een volledig zelfvoorzienende levensstijl. Dit wordt (deels) off-grid genoemd. Er zijn cursussen waar je kunt leren om op deze manier te leven en te wonen. Ook gaat tiny living hand in hand met minimalistisch wonen. Je kunt namelijk minder spullen kwijt, waardoor je automatisch goed moet nadenken over wat je écht nodig hebt en wat je belangrijk vindt. Hiermee kun je ook jouw ecologische voetafdruk verlagen en ben je meer milieuvriendelijk bezig. Een bijkomend voordeel is dat je ook minder hoeft schoon te maken en op te ruimen. Mocht de minimalistische, zelfvoorzienend levensstijl niet voor jou geschikt zijn, kijk dan naar tiny houses die wel aan jouw eisen voldoen. Zo vind je in de Heijmans ONE zelfs een ruimte voor een wasmachine.

Heijmans ONE
Foto: Heijmans ONE

Voor wie is het geschikt?

In principe zijn de tiny houses geschikt voor iedereen. Denk aan starters, alleenstaanden, gezinnen en senioren. Per doelgroep zal een ander type huis passend zijn. Zo hebben starters wellicht meer behoefte aan ruimte, terwijl gezinnen juist meerdere slaapkamers nodig hebben. Senioren kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om een slaapkamer beneden te hebben.

Voordelen tiny house

• Betaalbaar, waardoor mogelijk dichter bij financiële vrijheid
• Lagere maandelijkse kosten
• Duurzaam en milieuvriendelijk
• Dichterbij de natuur
• Minder huishouden
• Soms verplaatsbaar en dus makkelijker te verhuizen

Nadelen tiny house

• Locatie lastiger te regelen
• Minder ruimte
• Minder luxe
• Geen hal
• Weinig ruimte voor huisdieren

Interesse in tiny house

Heb je interesse om een huisje te kopen? Hou dan altijd de website van projectontwikkelaars in de gaten. Ben er wel van bewust dat op dit moment de meeste ontwikkelaars dit type woning niet aanbieden. Daarnaast kun je ook veel informatie vinden op de website van Tiny House Nederland over bijvoorbeeld zelf bouwen en het laten bouwen.

Meer informatie

• Nuttige tips voor starters op de woningmarkt
Heijmans ONE: Klein huis met grote impact
Tiny houses: goedkoop, klein en nauwelijks milieubelastend