Toekomstbestendige woningen in een oude kerk

Ontwikkelaars hebben steeds meer oog voor senioren. Dit geldt ook voor Groupius Wonen. Enkele maanden geleden kocht de ontwikkelaar uit Den Haag de locatie Teresiakerk in de wijk Zevenhuizen in Apeldoorn met het idee om het monumentale pand te transformeren en er toekomstbestendige woningen in te maken. De Rooms Katholieke kerk, die in 1939 in gebruik werd genomen, staat sinds  een paar jaar leeg. De naastgelegen pastorie maakt eveneens deel uit van de transformatieplannen. Ook wil Groupius Wonen aangrenzend aan de kerk een paar nieuwbouwappartementen bouwen.

De ambitie van de ontwikkelaar uit Den Haag reikt echter verder dan de 30 tot 40 appartementen die in en rond de Teresiakerk komen. Na Apeldoorn moeten meer locaties volgen waar het vrije sector huurappartementen wil laten neerzetten voor – met name – senioren. Binnen tien jaar hoopt Groupius Wonen vijftien locaties te ontwikkelen.

Transformatie van de Teresiakerk

Of het altaar behouden zal blijven, dat weet Guydo Reyneveld van Groupius Wonen niet. Nog niet alles voor de transformatie van de Teresiakerk in Apeldoorn is in detail uitgewerkt. Het idee is wel dat de meeste elementen die kenmerkend zijn voor het gebouw, behouden zullen blijven. De appartementen in de kerk passen volgens de ontwikkelaar perfect tussen de zijbeuken van de kerk. De kolommen zijn vijf meter breed. Dankzij de hoogte van het monumentale gebouw passen er drie appartementen boven elkaar. Plannen zijn er verder voor een grote binnentuin met een moestuin voor de nieuwe bewoners. En ook niet onbelangrijk: “Er is al veel animo van mensen uit de buurt om hier te komen wonen.”

De wil om te verhuizen

De wil om te verhuizen is er steeds meer onder senioren, maar het blijft lastig voor ze om iets van hun gading te vinden. Wat ze zoeken is in veel gevallen een woning die kleiner is dan de huidige woning en bij voorkeur gelijkvloers en toekomstbestendig zodat het mogelijk is om – ook als er gebreken komen – langer thuis te kunnen blijven wonen. “Senioren willen graag thuis blijven wonen, maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs in hun oude woning.”

Bruikbare tip(s)

Het grootste struikelblok voor ontwikkelaars en bouwers is het vinden van betaalbare locaties om nieuwbouw neer te kunnen zetten of panden te kunnen transformeren. Amsterdam valt af voor Groupius Wonen. De grondprijs ligt daar simpelweg te hoog om betaalbare woningen te kunnen bouwen. De ontwikkelaar ziet wel mogelijkheden in een aantal andere gemeenten en voert gesprekken over de mogelijke aankoop van grond en/of panden die getransformeerd kunnen worden. Locaties in Rotterdam, Uithoorn, Amstelveen, Leiden, Den Haag en Wormerveer staan op de shortlist. De onderhandelingen lopen nog. Nieuwe mogelijke bouwlocaties zijn welkom. Daarvoor zoekt Groupius actief contact met makelaars en eigenaren van mogelijke locaties. Als ludieke actie kunnen potentiele nieuwe bewoners een beloning in de vorm van een reis naar Parijs winnen voor een bruikbare locatie tip.

Gezichtsbepalend pand

Een architect attendeerde Groupius Wonen op de mogelijkheid om de Teresiakerk in Apeldoorn te transformeren. Het bureau agNOVA uit Amersfoort is ook betrokken bij de huidige plannen om het monumentale pand geschikt te maken voor woningen. Guydo Reyneveld: “We willen een gebouw maken waar genoeg gemeenschappelijke meters voorhanden zijn. Het is leuk om uit te dokteren hoe collectieve ruimtes er uit gaan zien en waar die moeten komen.”

Hij meent dat het alleen zijn voor veel senioren wellicht een nog groter thema is dan de fysieke ongemakken waar ze last van kunnen hebben. Vandaar de opmerking dat de nieuwe bewoners elkaar makkelijk moeten kunnen vinden. De ontwikkelaar neemt potentiële bewoners van de woningen in de Teresiakerk mee in de plannen en vraagt hen wat er straks niet mag ontbreken als het gaat om het delen van voorzieningen. Hoog op de lijst staan – naast de moestuin, waar bijna de helft voorstander van is – gastenverblijven, een fitness- en sportruimte en hobbyruimte. Ook noemt hij de mogelijkheid van een gemeenschappelijke keuken. Het gezichtsbepalende pand in de wijk Zevenhuizen moet daarnaast een buurtfunctie krijgen. Dit helpt bij de bevordering van de sociale cohesie in de wijk.

Domotica en een parkeerplek voor de scootmobiel

De ontwikkelaar en de architect denken ook na over handige technische oplossingen zodat de woning straks kan meegroeien met de (zorg)behoeften van de bewoners. De Groupius Wonen Tablet kan worden ingezet om op een eenvoudige manier eten te bestellen, het regelen van vervoer en andere simpele zaken in en rond de woning. Punt is verder dat de ruimtes drempelloos moeten zijn en er moet voldoende draairuimte zijn in de gang en de badkamers (om bijvoorbeeld met een rollator makkelijk te kunnen bewegen). Aandacht is er ook voor dingen als de scootmobiel: waar kunnen bewoners straks hun scootmobiel parkeren en opladen. “Het is niet slim om dat ver van het appartement te doen.”

Gemeenschapsgevoel behouden

Als volgens plan loopt gaat over een jaar tot anderhalf jaar de transformatie van de Teresiakerk en de bouw van de naastgelegen nieuwbouw van start. Dit proces zal ongeveer een jaar in beslag nemen. Groupius Wonen zal ook na de oplevering verbonden blijven aan het project en bepalen – zodra er iemand vertrekt – wie de nieuwe huurders worden. “We willen het gemeenschapsgevoel behouden en dat betekent dat we continue moeten blijven kijken wie erin komen wonen.”

Afbeelding artist impression Teresiakerk/agNOVA Architecten

Meer informatie: