Uitgeloot? Zorg dat u op de reservelijst komt

Het is dringen op de woningmarkt en ook de vraag naar nieuwbouwhuizen overstijgt het aanbod. Dat betekent vaak dat u moet loten om in aanmerking te komen voor het huis waar uw voorkeur naar uitgaat. Ook kan het zijn dat de projectontwikkelaar woningen toewijst. Bijvoorbeeld aan degenen die zich als eerste melden voor een bepaald bouwnummer. In uitzonderlijke gevallen kunnen potentiële kopers bieden op een nieuwbouwhuis, waarbij de hoogste bieder de gelukkige is. Dat laatste speelt met name in de stad en dan vooral in Amsterdam. Loten is en blijft echter de meest gangbare methode. Maar wat zijn de opties als u buiten de boot valt?

Makelaar Karin Eveleens van Eveleens Makelaars uit Aalsmeer en Angelina Kemper van online hypotheekadviseur ikbenfrits.nl komen onafhankelijk van elkaar met ongeveer dezelfde tip. Er komen volgens beide professionals na een loting altijd woningen terug. Dat kan zijn omdat de potentiële koper de financiën niet rond krijgt of wellicht zijn er andere redenen waardoor de koop niet doorgaat . “Zorg dan dat u op de reservelijst staat”, zegt Karin Eveleens. “Maak een shortlist”, tipt Angelina Kemper. “Zodat u precies weet welke huizen u nog meer zou willen hebben, mocht u de pech hebben dat het huis waar uw voorkeur naar uitgaat naar een ander gaat.”

Alternatieven

Het is handig om één of meerdere alternatieven te hebben zodat u na een loting niet met lege handen staat. “Er is wellicht een tweede of derde keuze waar u nog voor kan gaan”, zegt de hypotheekadviseur. “Dus blijf in contact met de nieuwbouwmakelaar.”

Meteen duidelijk

Zelf had Angelina Kemper het geluk dat er een nieuwbouwwoning voorbij kwam die nog niet was verkocht toen zij en haar partner gingen informeren naar een nieuwbouwhuis. In dezelfde wijk waar ze hun oog op hadden laten vallen op een bepaald huis, stond nog een nieuwbouwhuis te koop dat een ronde eerder al in de verkoop was gegaan en nog niet was verkocht. “Zodoende hoefden wij niet mee te doen aan de loting”, vertelt ze. Dat was in 2015.

Nieuwe privacywet AVG

Volgens makelaar Karin Eveleens speelt ook de nieuwe privacywet AVG  een rol als potentiële kopers aankloppen bij een nieuwbouwmakelaar of projectontwikkelaar om hun interesse kenbaar te maken voor een bepaald nieuwbouwhuis. De vraag wat  u verdient en of dit wel voldoende is voor het huis van uw keuze, dat is dankzij de  privacywet uitgesloten. Dat mag niet, volgens de nieuwe regels.

Wees op de hoogte van uw mogelijkheden

Dat laat niet onverlet dat het voor u als potentiële koper handig is om vroegtijdig aan te kloppen bij een hypotheekadviseur om te ontdekken hoeveel u kunt lenen. Dus tot hoever u kunt gaan. “Realiseer u hierbij ook dat er vaak nog kosten bijkomen als u een nieuwbouwhuis koopt. U krijgt te maken met meerwerk voor bijvoorbeeld de keuken en badkamer. Dus bedenk van te voren hoever u kunt gaan inclusief het meerwerk.”

Verklaring kan helpen

De adviseur meent ook dat het zeker kan helpen als u een verklaring op zak heeft waarin een hypotheekadviseur aangeeft hoeveel ruimte er financieel gezien  is. Het kan maar duidelijk zijn. “Zo’n verklaring is overigens geen garantie dat het in een later stadium ook financieel rond komt. U kunt pas een hypotheek aanvragen op het moment dat u een huis heeft gekocht. Maar het geeft u al wel een idee wat er mogelijk is. En ik denk dat dit soms kan helpen zodra u uw voorkeur voor een bepaalde woning kenbaar maakt.”

Criteria

Of er nu sprake is van loting of van toewijzing, in beide gevallen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de criteria die de aanbieder van een nieuwbouwproject hanteert. Dit zorgt er voor dat u niet achteraf met vragen en  mogelijk ook frustraties zit. Makelaar Karin Eveleens geeft een voorbeeld waar de ontwikkelende partij er voor koos om geïnteresseerden te laten onderbouwen waarom ze juist op die plek en in die woning wilden wonen. “Degene die een mooi verhaal had waarom hij juist daar wilde wonen, kreeg de woning toegewezen.” Ook al is en blijft voor de ontwikkelaar natuurlijk de kernvraag of de potentiële koper het financieel rond weet te krijgen.

Twee maanden de tijd

Over het algemeen staat er twee maanden voor om de financiering van uw (nieuwbouw-) huis geregeld te hebben. Bent u uitgeloot voor de woning die bovenaan uw lijstje stond, dan is dat een termijn om in de gaten te houden. Zelfs als u bent uitgeloot, hoeft dat nog niet het einde te betekenen van uw verhuisplannen.

Meer informatie: