Lid worden van de Vereniging van Eigenaren (VvE)

Als u een (nieuwbouw)woning koopt in een appartementencomplex, wordt u automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren. Deze VvE zorgt voor het beheer en (groot) onderhoud van het gebouw.

Financiële bijdrage aan de VvE

Het gaat daarbij om het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke gedeelten en de installaties. U kunt hierbij denken aan de gevel, het dak, het trappenhuis en de lift. De Vereniging van Eigenaren heeft hier natuurlijk geld voor nodig. Dat geld komt uit de VvE-bijdragen die u als eigenaar betaalt.

Automatisch lid door koop appartement

Dat u automatisch lid wordt van de Vereniging van Eigenaren als u een appartement koopt, is in de wet geregeld. Daarmee is het beheer en onderhoud van het gebouw gewaarborgd. Juridisch ligt het zo: net als de andere appartementenbezitters wordt u als koper mede-eigenaar van de grond en het gebouw. En dus bent u medeverantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud.

Organisatie van de VvE

De leden van de Vereniging van Eigenaren benoemen een bestuur. Het beheren van een VvE, en dus van een appartementengebouw, vereist bouwkundig, administratief en financieel inzicht, en ook veel tijd. Zeker als het om een complex gaat met veel eigenaren of veel gemeenschappelijke ruimten en installaties. Veel VvE’s besteden het bestuur daarom uit aan een professionele VvE-beheerder. Woningcorporaties hebben veel ervaring met het VvE-beheer van complexen met sociale huurwoningen en particulieren eigenaren. Zij bieden hun diensten vaak aan bij gebouwen die ze zelf hebben gerealiseerd.

Meer informatie: