Waar of niet? Zonnecellen werken alleen bij zonneschijn

zonnecellen

De verwarming ’s nachts lager zetten spaart geen energie. Het raam mag niet open bij balansventilatie. En isolatie van spouwmuren leidt tot vochtproblemen. Over energiezuinig wonen wordt van alles beweerd. Maar wat is waar? In de rubriek ‘Waar of niet?’ scheiden kenners feiten van fabels. Deze keer buigen ze zich over zonnecellen.

De bewering:

“Zonnecellen werken alleen als de zon schijnt.”

Waar of niet? De deskundigen:

Linda van den Hurk (Berenschot). Auteur van een rapport over recente ontwikkelingen van bouwkundig geïntegreerde zonnecellen in daken en gevels: “Voor de opwekking van elektriciteit via zonnecellen is licht nodig. Ook wanneer we de zon niet zichtbaar waarnemen is er daglicht en wordt er dus elektriciteit opgewekt. Vanzelfsprekend levert een systeem meer energie op wanneer het licht feller is cq de zon schijnt. Een zonzijde lijkt dus ideaal voor de plaatsing van een systeem. Maar wees je bij het ontwerpen of ontwikkelen van een gebouw met zonnecellen ook bewust van de andere factoren die invloed hebben op de grootte van de energieoogst, zoals schaduwwerking.”

Frank Bartelen (Zigzagsolar): “Meer dan 50 procent van het licht in Nederland is diffuus. De zonnepanelen werken gelukkig ook met dit niet directe licht. Ontwikkelingen hebben er toe geleid dat de zonnepanelen een steeds hoger vermogen krijgen tegen dezelfde of zelfs lagere prijs. Hierdoor is het bezwaar om de panelen in oostelijke of westelijke richting te plaatsen er niet meer.”

Wim van de Wall (WallVision): “Zonnepanelen leveren al energie bij een heel klein beetje opvallend licht. Hoe meer licht, hoe meer energie. Op een regenachtige dag is er minder licht dan op een zonnige dag. In Nederland is elke maand ongeveer de helft van het licht ‘direct licht’ dat komt uit de richting van de zon. De andere helft is ‘diffuus licht’ dat uit alle richtingen komt en hierdoor produceren zonnepanelen die georiënteerd zijn op oost, west, noord ook bij bewolkte dagen energie. Dankzij diffuus licht produceren zonnepanelen die bijvoorbeeld westelijk georiënteerd zijn ook in de ochtend energie en andersom.”

Nicolaas van Everdingen (Plushuis.net): “Het all-electric Plushuis wekt met 42 zonnepanelen 2x zoveel op (10.000 kWh/jr) als dat het zelf nodig heeft. Maar ondanks dat is nog steeds een netaansluiting nodig; In de winter produceer je zelf domweg te weinig om de warmtepomp en alle andere apparatuur op te laten werken. Dat los je ook niet eenvoudig op met een accu. Belangrijk is daarom om de warmtevraag van nieuwbouw én bestaande bouw extreem terug te brengen door goede isolatie en kierdichtheid.”

Peter Segaar (PolderPV.nl): “Deze stelling is ten dele waar. ‘s Nachts doen die zonnecellen niks. En op sommige winterdagen doen ze ‘bijna niets’. Zeker als er sneeuw op ligt of als het de hele dag zwaar bewolkt is en het lichtniveau de omvormers niet kan doen aanschakelen vanwege drempelniveau. Aan de andere kant kan je ook zeggen dat de stelling onzin is, want in januari is er bij ons gemiddeld genomen sprake van 2,5 procent van de jaaropbrengst en dat is redelijk normaal in vergelijking met andere installaties.”

Welke bewering wil je voorleggen aan de kenners?

Ken je ook een veelgehoorde bewering over energiezuinig wonen? En wil je dat onze kenners daar een oordeel over vormen? Stuur ons dan een mail via redactie@bewustnieuwbouw.nl. De meest prikkelende beweringen leggen we aan de deskundigen voor en komen terug in deze rubriek.

Meer informatie: