Wat moet ik weten over garantie?

garantie

Het belangrijkste wat je moet weten over garantie, is dat je een goedgekeurde garantieregeling nodig hebt voor bescherming tegen gebreken door of faillissement van de bouwer. Met het Keurmerk GarantieWoning ben je goed verzekerd als de bouwer failliet gaat en heb je garantie bij bouwfouten. Bovendien kan je hypotheekverstrekker erom vragen. Lees verder om meer te lezen over garantieregeling. 

Wettelijke bescherming

Jouw huis moet voldoen aan de eisen voor nieuwbouw uit het Bouwbesluit en aan de eisen van goed en deugdelijk werk. Als jouw huis hieraan bij oplevering niet voldoet, moet de aannemer de gebreken binnen drie maanden herstellen. Deze bescherming heb je sowieso; dat is geregeld in de wet. Je lees er hier alles over.

Keurmerk GarantieWoning: extra bescherming

Het Keurmerk GarantieWoning geeft je extra bescherming en zekerheid. De garantieregelingen van ontwikkelaars en aannemers die zijn aangesloten bij de verzekeraars SWK, Woningborg of BouwGarant, vallen onder dit keurmerk. Het Keurmerk GarantieWoning geldt voor ongeveer negentig procent van de nieuwbouwhuizen. Op de overige tien procent zit geen garantie met dit keurmerk. Garantieregelingen zonder dit keurmerk bieden je minder bescherming. Zo loop je het risico dat de afbouw van jouw huis niet voor je geregeld wordt of dat je met extra kosten wordt geconfronteerd bij een faillissement van de bouwer. Daarnaast loopt je het risico dat het herstel van gebreken na oplevering minder goed is gewaarborgd.

Voordelen van het Keurmerk GarantieWoning

Bedrijven die een garantieregeling bieden met het Keurmerk GarantieWoning, bieden je diverse voordelen:

  • Minder risico op een faillissement.
  • Schadeloosstelling bij een faillissement van de aannemer tijdens de bouw en na oplevering.
  • Garantie bij bouwfouten (in het algemeen zes jaar, bij ernstige fouten tien jaar).
  • Een evenwichtig contract.
  • Extra bedenktijd na het sluiten van de koopovereenkomst.
  • Een eenvoudige en goedkope geschillenprocedure.

Een nadere toelichting van de voordelen vind je bij Vraag & antwoord: Garantie – Welke voordelen biedt het Keurmerk GarantieWoning?

Controleer jouw garantieregeling

Met het Keurmerk GarantieWoning ben je dus verzekerd van een goede bescherming als de bouwer failliet gaat of bij gebreken. Ook profiteer je van andere voordelen. Controleer daarom vóór aankoop of de garantieregeling op jouw huis onder dit keurmerk valt. Dat is heel gemakkelijk; je vraagt het gewoon na bij de ontwikkelaar of de bouwer. Vraag dan meteen bij welk garantie-instituut de bouwer is aangesloten. Er zijn drie verzekeraars die het keurmerk van de Stichting GarantieWoning mogen voeren: SWK, Woningborg en BouwGarant. De voorwaarden van deze partijen verschillen op details, maar alledrie voldoen ze aan de kwaliteitseisen van de stichting. Naast eisen aan de garantie stelt de stichting ook eisen aan de contracten en aan de manier waarop geschillen worden opgelost.

Keurmerk nodig voor NHG

De zekerheid van het Keurmerk GarantieWoning is niet alleen prettig voor je. Ook banken waarderen deze extra zekerheid. In een aantal gevallen is deze zelfs noodzakelijk. Bijvoorbeeld als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wil. Maar ook zonder NHG kunnen banken om het keurmerk vragen. Als de bouwer van jouw nieuwe huis is aangesloten bij een van de erkende verzekeraars, zit je altijd goed.

Meer informatie: