Wat zijn de voordelen van nieuwbouw?

Voordelen nieuwbouw

Ben je je aan het oriënteren op een huis of appartement? Nieuwbouw biedt verschillende voordelen. Zo is het in de huidige markt lastig om te weten hoeveel je moet bieden voor bestaande bouw. Met nieuwbouw koop je een woning tegen een vaste prijs. Dit is niet het enige voordeel. Lees daarom snel verder.

1. Nieuwbouw kun je naar eigen smaak indelen

Meepraten over het ontwerp, een andere indeling kiezen en opties laten uitvoeren. Op vele manieren kun je van een nieuwbouwhuis écht jouw huis maken. Vaak kun je de keuken, badkamer en sanitair naar eigen smaak uitzoeken.

Verder kun je bij een nieuwbouwhuis meerwerkopties kiezen voor onder meer een dakkapel, een aanbouw, een opbouw of een erker. En in overleg met de bouwer kun je ook nog eens andere persoonlijke woonwensen laten uitvoeren. Hoeveel maatwerk mogelijk is, verschilt per project en per woning.

2. Meerwerk 100% meefinancieren bij nieuwbouwwoning

Daarnaast kun je meerwerk meefinancieren in je hypotheek. Bij een nieuwbouwwoning is dit meestal de optelsom van de koop-/aanneemsom en het meerwerk. Laat je vooral hierover adviseren door jouw hypotheekadviseur.

3. Nieuw huis betekent nauwelijks onderhoud

Doordat alles aan het huis nieuw en fris is, heb je nauwelijks tot geen onderhoud nodig voor de eerste vijf jaar. Dat betekent dat je ook geen overlast hebt door onderhoudswerkzaamheden en je bespaart op de onderhoudskosten. En mochten er in de eerste jaren bouwkundige gebreken aan het licht komen, dan kunnen die dankzij de garantieregeling voor je opgelost worden.

4. Nieuwbouw betekent vrij op naam

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning, kom je hoogstwaarschijnlijk de afkorting v.o.n. tegen. Oftewel ‘vrij op naam’. Kortgezegd betekent dit dat de koper boven op de koopsom geen extra kosten betaalt voor het overdragen van de woning. Je betaalt dus geen kosten koper. Lees hier alles over de vrij op naam-prijs.

5. Een nieuwbouwwoning is comfortabel

Tegenwoordig moeten de nieuwe woningen voldoen aan strenge (geluids-)isolatie-eisen. Hetzelfde geldt voor de luchtkwaliteit; ook die voldoet aan de strengste normen. Daarnaast zorgen moderne technieken in steeds meer nieuwbouwhuizen voor verwarming en koeling. Dat alles maakt het binnenklimaat aangenaam en comfortabel. Bouwkundig voldoet je huis eveneens aan de nieuwste wettelijke eisen (Bouwbesluit). Dat betekent onder meer dat de plafonds en deuren hoger zijn en de trappen minder steil. Verder gelden minimale afmetingen voor bijvoorbeeld toiletruimten en gangen. Ook die extra ruimte zorgt voor meer comfort.

6. Nieuwbouw is zeer energiezuinig én aardgasvrij

Met gemiddeld een energieverbruik dat overeenkomt met energielabel A+++, is jouw nieuwbouwhuis zeer energiezuinig. Dat merk je aan je energierekening. Daarnaast zijn nieuwbouwhuizen verplicht aardgasvrij. Dat houdt in dat jouw woning fors minder CO2 uitstoot dan een bestaande woning! Je draagt hiermee bij aan een beter klimaat en een beter milieu. Meer weten over het energielabel? Lees het volledige artikel hier.

7. Duurzaam wonen

Huidige nieuwbouwwoningen zijn een stuk duurzamer dan oudere woningen. Nieuwbouw belast het milieu minder en zorgt voor een geringere uitstoot van CO2. Dat is onder meer te danken aan de goede isolatie en aan het gebruik van duurzame technieken om het huis van warmte en stroom te voorzien. Bovendien gebruiken steeds meer bouwers duurzame bouwmaterialen, zoals verantwoord gekapt hout.

8. Veilig wonen

Nieuwbouwhuizen zijn volgens de modernste veiligheidseisen gebouwd. Ook de woonomgeving is ingericht volgens de nieuwste inzichten op veiligheidsgebied. Vaak hebben nieuwbouwwoningen zelfs het Politiekeurmerk Veilig Wonen, met bijvoorbeeld inbraakwerend hang- en sluitwerk. Dit keurmerk geeft het huis negentig procent minder kans op een inbraak.