Wel of geen gerectificeerde tegels? Kies maar …

Het lijkt een onbelangrijk detail bij de aankoop van een nieuwbouwhuis. Volgens sommigen is het ook een beetje een luxe probleem: de keuze voor gerectificeerde versus on-gerectificeerde tegels voor bijvoorbeeld de wanden of vloeren van uw badkamer en/of toilet. Tegels met recht gezaagde zijkanten zijn wat strakker te plaatsen en daardoor is er een minimale voeg nodig. Het is aan u wat u mooier vindt en wat fijner is voor uw portemonnee. Ook dat laatste kan een punt van overweging zijn.

Het woord gerectificeerd komt uit Italië. Op z’n Italiaans heet het rettifica of rettificato oftewel gerectificeerd. Gerectificeerd is een vakterm die in de bouw veel wordt gebruikt om aan te geven of het om een gezaagde of on-gezaagde tegel gaat.

Verschil in voegwerk

Als u er de voorkeur aan geeft dat er in uw nieuwbouwhuis gerectificeerde tegels komen dan is het over het algemeen de regel een voeg aan te houden van 2 millimeter. Dat is de minimumvoegbreedte voor wandtegels. Voor vloertegels is het beter om daar nog een millimeter aan toe te voegen. Minder is voor vloer en wand niet aan te raden voor het geval de wand of vloer gaat werken. Dat wil zeggen dat de wand of vloer iets kan zakken. Zijn de voegen voldoende breed dan komen er geen scheuren in de wand- of vloertegels.

Meer tijd nodig

Een nadeel van gerectificeerde tegels is dat de tegelzetter meer tijd nodig heeft om ze te plaatsen. Deze optie pakt dan ook iets duurder uit vanwege het extra arbeidsloon. Consumenten schrikken soms van het meerkosten die dit met zich meebrengt. Op de totaalsom van een nieuwbouwhuis is dit bedrag te verwaarlozen, maar het kan natuurlijk zijn dat iedere cent (voor u) telt. Daar staat weer tegenover dat het eindresultaat van gezaagde – dus gerectificeerde – tegels mooier uitpakt dan bij ongezaagde tegels. Het is maar net wat u het meest aanspreekt.

Geen oneffenheden

Er is echter nog iets waar u rekening mee moet houden als u kiest voor gezaagde tegels. De  ondervloer of wand moet in dit geval zeer vlak zijn. Elke kleine oneffenheid in de vloer of de wand kunt u direct zien doordat de scherpe hoek van de tegel naar buiten steekt. Hierdoor kunt u heel snel zien of een tegel recht of niet recht geplaatst is. Dit probleem is op te lossen door de wand of vloer voor het plaatsen van de plavuizen goed te egaliseren.

Ronder en breder

Bij de on-gerectificeerde tegels lopen de kanten een klein beetje rond. U zou dit ook kunnen zien als iets schuin aflopend en daardoor ontstaat er een bredere voeg. On-gerectificeerde tegels zijn wel aan te raden als de wanden niet helemaal recht lopen. Hierdoor vallen schoonheidsfoutjes van de wand minder op. Dit geldt ook voor oneffenheden in de vloer. Een normale tegel die geen gezaagde kanten heeft, is dus ook een stuk makkelijk om (zelf) te plaatsen. Het vergt dan ook minder tijd.

Richtlijn voegen voor ongezaagde tegels

oor een normale tegelvloer of badkamerwand wordt met een ongezaagde tegel vaak een voeg aangehouden van 3 tot 5 millimeter. Soms zelfs nog iets meer. Op internet schrijft een consument: “Als uw huis er modern uitziet zou ik gerectificeerd doen. Anders kunt u ook de keuze maken voor on- gerectificeerde tegels.”

Meer informatie: