Welk type glas in nieuwbouwhuizen?

ramen-nieuwbouwhuis

Wist je dat een gevel vaak voor 25 tot 40 procent uit glas bestaat? Het is een belangrijk onderdeel om een prettig verblijfsklimaat in nieuwbouwhuizen te creëren. Glas is namelijk de zwakste schakel in de isolatie van een huis. Gelukkig is de kwaliteit ervan in de afgelopen decennia enorm verbeterd.

Tegenwoordig kom je enkel en dubbel glas niet meer tegen in nieuwe huizen. We spreken nu over HR++ en drievoudig glas. Daarmee beperk je het energieverlies en verhoog je jouw wooncomfort, omdat jouw nieuwbouwhuis minder warmte zal verliezen.

Wat is het verschil tussen HR++ en drievoudig glas?

Sinds het grote succes van dubbelglas, hebben fabrikanten continu gewerkt aan verdere productverbetering. Het resultaat was HR++-glas. Dit houdt in: dubbele glasplaten, maar met een coating en isolerend gas (Argon of Krypton) tussen de platen. De coating zit aan de binnenkant tussen de platen, zodat het niet kan beschadigen. De functie van de coating is het verminderen van de hoeveelheid warmte die door de ramen heen kan komen. Het gas verhoogt ook de isolatie waarde, omdat de warmteweerstand hoger is dan lucht (warmteverlies, ofwel de thermische transmissie, van HR++ glas is 1,0 tot 1,2 W/m2K).

Het verschil met drievoudige (of triple) glasplaten blijkt uit de naam. Het heeft niet alleen een binnen- en buitenplaat, maar ook een tussenplaat. Het bevat ook een coating en isolerend gas. Deze glasplaten laten bijna geen warmte door (warmteverlies, ofwel de thermische transmissie, van triple glas is 0,5 tot 0,9 W/m2K).

Minimaal HR++-glas in nieuwbouw

Sinds 2021 moeten nieuwbouwhuizen voldoen aan de BENG-eisen. BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Dit wil zeggen dat het gebouwgebonden energieverbruik bijna nul is. Om dit te behalen, is isolatie een belangrijk punt. Zoals we eerder beschreven zijn ramen de zwakste schakel in isolatie. Tegelijkertijd kunnen bouwers en projectontwikkelaars bij toepassing van goed isolerende glasplaten, sneller aan de eisen voldoen. Vandaar dat aannemers en projectontwikkelaars minimaal HR++-glas toepassen in het nieuwbouwhuis.

Voordelen van isolerend glas

Naast dat het type glasplaat voor de aannemer of projectontwikkelaar een voordeel is, biedt het voor jou ook voordelen. De kou langs de ramen is nauwelijks meer aanwezig. Hierdoor is een hoger raam zonder comfortverlies mogelijk. Daarnaast houden de drievoudige glasplaten meer geluid van buiten tegen.

Meer informatie: