Zeer energiezuinig huis is comfortabel máár ook wennen

Een woning waar de hogere huur opweegt tegen het feit dat de bewoners geen of weinig energiekosten hebben. Of zelfs geld kunnen verdienen door extra energie op te wekken en terug te leveren aan het net. Een zeer energiezuinig huis wil zeggen: uitermate goed geïsoleerd, comfortabel en gezond. Maar het is wel wennen voor de nieuwe bewoners die met de nieuwe energiezuinige apparatuur moeten leren omgaan. Zoals in Roermond waar Janssen de Jong 24 zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen bouwde voor Coever Vastgoed.

De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in de zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen in de wijk Neeldervelt aan de noordoostzijde van Roermond. Er staan nog wat bezichtigingen op stapel van potentiële nieuwe huurders. Net voorbij de bouwkeet staat een busje waar één van de nieuwkomers spullen uit aan het laden zijn om naar hun nieuwe huurwoning te brengen. Iets verderop loopt Sabine op straat met haar dochter in de kinderwagen . Zij nam op 1 februari haar intrek in één van de ZEN-woningen en vertelt dat ze bewust heeft gekozen voor deze zeer energiezuinige huurwoning. Niet alleen met het oogpunt op het milieu, maar ook gezien de besparing op energiekosten speelde een rol. “Dit huis kwam zomaar op mijn pad.”

Ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit ventilatielucht

De 24 woningen zijn zo ontworpen dat dat ze normaliter meer energie opwekken dan de huurders verbruiken. Matthijs Vossen van Janssen de Jong Projectontwikkeling vertelt dat de benedenverdieping vloerverwarming heeft en dat een ventilatiewarmtepomp zorgt voor verwarming van de vloer. Deze warmtepomp zorgt ook voor warm tap- en douchewater. Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de lucht, warmte die anders niet gebruikt zou worden. “De ventilatiewarmtepomp kan met name in rijwoningen worden toegepast vanwege de capaciteit van dit soort pompen.”

Elektrische radiatoren op de bovenverdieping

De capaciteit van een ventilatiewarmtepomp is niet groot genoeg om het hele huis te verwarmen. Op de bovenverdieping van deze huurhuizen zijn elektrische radiatoren geplaatst. Die kunnen zo nodig snel een ruimte opwarmen, maar hoeven niet de hele tijd aan te staan. Gezien er weinig warmte verloren gaat en de radiatoren op de verdieping relatief weinig gebruikt worden is dit veel efficiënter dan traditionele radiatoren. Op het dak liggen 20 tot 26 zonnepanelen per woning die energie leveren. “Dat is voldoende voor het verwarmen van de woning en het gebruik van de bewoner(s). Bij energiebewust gebruik kan men zelfsenergie terug leveren aan het net”, vertelt Matthijs Vossen.

De energierekening hangt samen met het gebruik

De hoogte van de energierekening en of de bewoner nog geld toe krijgt voor teruggeleverde energie, hangt af van de wijze waarop de bewoners de installaties instellen. Dus ook de keuzes die ze maken als het gaat om het gebruik hiervan. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de thermostaat van de vloerverwarming dag en nacht op één temperatuur te houden en niet lager te zetten als de bewoner naar bed gaat. Iets wat bewoner Sabine de eerste dagen verkeerd deed, waardoor het de hele dag duurde voordat de huiskamer weer op temperatuur was. “Ik hou de thermostaat beneden nu constant op één temperatuur. Dat werkt prima.”

Meter in de gaten houden

Wennen moest Sabine aan de elektrische radiatoren boven, die snel opwarmen. Maar ze wil ze ook niet te vaak aan zetten om energie te besparen. Het is nog zoeken naar de balans , vertelt ze. Sabine is nieuwsgierig naar de energierekening, ze woont er nog te kort om daar nu al zicht op te hebben. Wel houdt ze de energiemeter in de gaten. “Maar in de zomermaanden is het weer anders. Dus ik ben benieuwd.”

Stukje bewustwording

Simone Broens van Coever Vastgoed, de eigenaar van de huurwoningen, geeft aan dat het een uitdaging is om de voordelen van energiezuinige nieuwbouw goed voor het voetlicht te brengen bij de nieuwe bewoners. “Het gaat om een stukje bewustwording”, vertelt ze. De maandlasten van de bewoners gaan omlaag doordat ze minder energie gebruiken. “De bewoners moeten niet alleen naar de huurprijs kijken, maar ook naar de lagere energierekening. Wij hebben met behulp van de richtlijnen van het Nibud berekend dat een huurder circa €150 aan gas- en elektrakosten kan besparen. Dat is van invloed op de maandlasten.”

Een paar tips en weetjes

  • Een warmtepomp – zoals de ventilatiewarmtepomp – gebruikt weinig elektriciteit, omdat gebruik wordt gemaakt van de aanwezig warmte (ventilatielucht).
  • Hou de thermostaat van vloerverwarming constant. Het duurt even voordat de temperatuur stijgt als u de thermostaat hoger zet (en andersom, als u de thermostaat lager zet).
  • Dankzij de goede isolatie van een zeer energiezuinig (nieuwbouw-) huis is de warmtevraag kleiner dan bij een huis met een minder goede isolatie en er is geen tocht.
  • Wonen in een zeer energiezuinig nieuwbouwhuis vraagt volgens de brochure Communicatie bij ZEN-woningen om een nieuwe attitude. De communicatie vanuit de bouwer en andere betrokken partijen richting de consument moet goed en duidelijk zijn. Of het nu gaat over de werking van de systemen of ander gebruik. ‘Bewoners die goed zijn voorgelicht, zijn meer tevreden dan wanneer de voorlichting achterwege blijft.’ De brochure noemt drie doelen: weten, vinden en kunnen. ‘De bewoner weet wat hij moet doen om zijn huis op een gezonde, comfortabele en energiezuinige manier te gebruiken.’
  • Een goed geïsoleerd huis vraagt minder energie om het behaaglijk te hebben en het laat om deze reden (in de zomer) ook minder warmte toe. Wel opletten dat er dan niet te veel warmte door het raam komt. Het is belangrijk om in dat geval goede zonwering te gebruiken.

Meer informatie: