Een huis dat heel lang meegaat

Hans, Marleen, Jeroen & Laura

Wederom kiezen ze er voor om de eerste bewoner te zijn. Negentien jaar geleden kochten Hans en zijn vrouw Marleen een nieuwbouwhuis in Nootdorp. De rijtjeswoning wordt later dit jaar verruild voor een twee-onder-een-kap-woning in Het Gildehof, iets verderop in het dorp. Verhuizen doen ze het liefst binnen een maand. Het is duidelijk dat ze enorm enthousiast zijn over hun nieuwbouwhuis. Toch moeten ze nog even geduld hebben. De oplevering staat gepland voor de tweede helft van oktober. “Dus in november hebben we de sleutel wel.”

De wens om te verhuizen sluimerde al een tijdje. De keuken in de huidige woning was inmiddels vervangen en ook het trappenhuis, de badkamer en de tuin waren aan verbetering toe. Tijdens de crisis werd het plan om te verhuizen vooruit geschoven. Wat hen tegenhield was het idee dat het niet makkelijk zou zijn om in een periode van dalende huizenprijzen hun huidige woning tegen een redelijke prijs te verkopen. Dat is nu wel anders.

Fantastische plek bij het centrum

De aankondiging voor het nieuwbouwproject Het Gildehof gaf de daadwerkelijke aanzet om de stap te gaan maken en een ander huis te kopen. Anderhalf jaar geleden zagen ze op zo’n 300 meter afstand van hun woning een bord staan met daarop de bouwplannen voor nieuwbouwwoningen vlakbij het centrum. Ze haalden een brochure bij de makelaar en waren helemaal verkocht. “Het zijn mooie huizen:  traditionele jaren dertig bouw, maar dan ruimer. Ook de plek waar het staat is fantastisch, bijna in het centrum en op loopafstand van de historische dorpsstraat.”

Veel ruimte en veel licht

Ze hebben straks een eigen plek voor de auto bij de voordeur. Beschikken over heel veel ruimte. Vijf kamers maar liefst, omdat ze ook op zolder een kamer laten maken. De huiskamer wordt extra groot omdat ze een deel van de garage bij de huiskamer laten trekken. Dit maakt het een extra brede kamer waar ook veel glas wordt geplaatst wat de plek heel licht maakt.

Fan van nieuwbouw

De voorkeur van Marleen ging in eerste instantie uit naar  een oud huis in het centrum. Maar ook zij was om toen Het Gildehof in het vizier kwam. Hans had al een voorkeur voor nieuwbouw. “Ik ben fan van nieuwbouw. Je zit dan niet met verborgen gebreken, hebt tien jaar garantie op de vitale onderdelen van het huis en je hebt de keuze waar de stopcontacten en andere relevante dingen komen. Het is allemaal nieuw. Het is ook een huis dat heel lang meegaat,”

Energiezuinig

De twee-onder-een-kap woning is energiezuinig. Ook dat ervaren Hans, Marleen en de twee kinderen Jeroen (bijna 20) en Laura (bijna 17) als een grote plus. Uiteraard is het aardgasvrij, meldt Hans. Het huis is goed geïsoleerd, heeft driedubbel glas, zonnepanelen  en krijgt een warmtepomp. Dus geen radiatoren en het systeem regelt het allemaal zelf: het verwarmen en het koelen. Het gezin heeft overigens al vele jaren ervaring met gasloos koken. Hun huidige huis heeft stadsverwarming en koken doen ze op inductie. “Dat is voor ons normaal.” Het enige jammere vindt Hans dat de regels voor een energiezuinige en duurzame woning niet mogelijk maken om ook een houtkachel in te laten bouwen. Dat werd afgeraden in ieder geval. “We hebben besloten dat later zelf te laten doen.”

Financiering verliep soepel

De financiering van het nieuwbouwhuis was snel rond. De Hypotheker in Nootdorp die achttien jaar geleden de hypotheek voor hen regelde voor hun huidige woning, werd opnieuw ingeschakeld. De regels om een hypotheek te krijgen zijn door de jaren heen dan wel aangescherpt, maar dat leverde voor Hans en zijn gezin geen obstakels op. “De banken willen nog wel. Zeker als je zoals ik 36 jaar bij  dezelfde werkgever bent.” Deze maand komt er een bord in de tuin voor de verkoop van hun huidige woning. “Ik denk dat we het half juni wel verkocht hebben.”

meer informatie: