‘Een energienotanul woning met veel wooncomfort’

Fedor

Een luttele zes weken zat er tussen het moment dat hij besloot een nieuwbouwhuis in het gebied Sterrenberg in Huis ter Heide te kopen en het moment dat hij de sleutel kreeg en zijn duurzame woning kon betrekken. Fedor (44) is tweeëneenhalf jaar na dato nog altijd enorm blij met zijn energienotanul woning. Duurzaamheid is belangrijk voor hem. Hij rijdt elektrisch, vertelt hij terwijl zijn auto voor het huis staat op te laden. “Dit huis past daar perfect bij.”

Hij noemt het zelf een huis met toekomst. Ook al is de officiële naam die bouwconcern VolkerWessels  er aan geeft: MorgenWonen. In Huis ter Heide verrezen de eerste woningen die binnen één dag in elkaar zijn gezet. Later volgden nog een paar soortgelijke projecten. Het kenmerk van MorgenWonen is dat de platformelementen van tevoren in een fabriek zijn geproduceerd en vervolgens op locatie in elkaar worden gezet. Het buitenwerk neemt daardoor slechts één dag in beslag. Het volledig afwerken van de woning op zijn hoogst een paar weken.

Triple glas en een warmtepomp

In een tijdsbestek van plusminus twee weken was het huis helemaal klaar: vloeren, keuken, badkamer, trap en het hele binnenwerk. De zonnepanelen op de zuidzijde van het dak maken het huis in combinatie met driedubbelglas en een warmtepomp energiezuinig. Fedor toont de kast op de bovenste verdieping waar de pomp en andere installaties staan. Hij noemt het de machinekamer van het huis en vertelt dat zijn energienotanul woning hem al snel 150 euro per maand scheelt aan energiekosten. “Dat is goed voor je portemonnee.”

Amper dubbele lasten

Fedor woonde ongeveer anderhalve maand na het tekenen van het koopcontract in zijn nieuwbouwwoning. “Zodra je iets koopt, wil je er eigenlijk zo snel mogelijk in. MorgenWonen maakt dat mogelijk.” Een mooie bijkomstigheid is dat de koper hierdoor amper te maken heeft met dubbele woonlasten: dus de huidige woning en de nieuwbouwwoning. “Bij mij was er misschien sprake van één week overlap”, stelt Fedor.

Buiten en toch in de buurt van de stad

De woning van Fedor ligt verscholen in een bosrijke omgeving. Een heerlijk gebied om te wandelen en te mountainbiken. Zijn hobby’s. Hij houdt van de rust in zijn woonomgeving, maar is als het nodig is zo in de stad: Utrecht ligt een paar kilometer verderop. En ook de snelweg richting Arnhem, waar hij werkt, ligt om de hoek.

Weer kiezen voor nieuwbouw

Het huis vraagt weinig onderhoud en dat bevalt Fedor enorm. Vandaar dat hij wederom de voorkeur geeft aan nieuwbouw als hij zou verhuizen. Ook al heeft hij op dit moment geen verhuisplannen. “Er is hier sprake van veel wooncomfort.”

Meer informatie: