Wat is een ZEN-woning?

Een ZEN-woning is het beste wat projectontwikkelaars en bouwers momenteel kunnen leveren. Een ZEN-woning is goed voor het milieu, geeft een optimaal wooncomfort en heeft een energierekening van hooguit enkele tientjes.

Goed voor het milieu

ZEN staat voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw, dit zijn bijna energieneutrale tot zelfs energieleverende woningen. Woont u ZEN, dan woont u in een ultiem energiezuinige woning die bijna geen CO2 uitstoot heeft. Dat komt onder meer door de isolatie en technieken die worden gebruikt om uw huis van warmte en stroom te voorzien. Bovendien gebruikt de bouw steeds meer duurzame bouwmaterialen, zoals verantwoord gekapt hout. De energiebehoefte voor verwarming, koeling en ventilatie is extreem laag en de woning wekt veel duurzame energie zelf op. Er is nog maar weinig aardgas of elektriciteit van het net nodig.

Goed voor uw portemonnee

Minstens de helft van de benodigde energie in een nieuwbouwhuis wordt straks duurzaam opgewekt, bijvoorbeeld met zonnecellen. Daardoor is er veel minder gas of stroom uit gas- of steenkolen gestookte elektriciteitscentrales nodig. De energierekening bedraagt maandelijks hoogstens enkele tientjes. Woningen die netto energie leveren krijgen zelfs geld terug van het energiebedrijf.

De bewoner als uitgangspunt

De bewoner staat centraal in een ZEN-woning. Ontwikkelaars en bouwers gaan voor tevreden bewoners door extreem goed te letten op wooncomfort, gezondheid, opleverkwaliteit én uiteraard betaalbaarheid. De opgave voor de bouwsector is om technische hoogstandjes te matchen met klantverlangens. Om woonplezier en wooncomfort te verhogen en tegelijk de energierekening te verlagen.

Over vijf jaar is alles ZEN

De bouw werkt er hard aan om àlle nieuwbouwwoningen na 2020 onder deze condities te leveren. Over vijf jaar zijn alle nieuwbouwwoningen ZEN. Sinds 2008 wordt er ervaring opgedaan met deze woningen. De leerpunten worden binnen de sector breed gedeeld. De eerste ZEN-woningen zijn een succes en er komen vlug meer van zulke woningen.

Meer informatie: