‘Het uitzicht is een onverwacht genoegen’

Els

Het was een bewuste keuze om de stad op te zoeken. Els (71) verhuisde een jaar geleden vanuit Zeist naar Amsterdam. Ze verkocht haar appartement en verliet de bosrijke omgeving op de Utrechtse Heuvelrug om op een geweldige plek aan het water te gaan wonen in Amsterdam-Noord. “Het is hier rustig, maar als ik de reuring van de stad wil opzoeken ben ik zo met het pontje aan de overkant.”

In 2015 hoorde Els voor het eerst over de plannen voor de bouw van vrije sector huurwoningen op het voormalige terrein van de NDSM werf en ze schreef zich meteen in voor de nieuwsbrief. De plek aan het water leek haar geweldig. Het was niet meteen raak. Ze kreeg in eerste instantie geen woning toegewezen, maar werd later uitgenodigd voor een open dag in het nieuwbouw appartementencomplex en toen bleek dat ze alsnog kans maakte. Ze kon haar voorkeur voor tien appartementen aangeven en deed mee aan de loting. Het werd uiteindelijk een appartement dat op de derde plek stond op haar lijstje. Het appartement op de negende etage – huurprijs 920 euro – is 57 vierkante meter groot en telt twee kamers. “Dat ik dit uitzicht heb gekregen is een cadeautje. Een onverwacht genoegen.”

Jonge mensen

Els woont voornamelijk tussen jonge mensen. “Ik ben een van de oudsten hier”, zegt ze hierover. Dat houdt haar jong, meent ze. Ook al telt zeker mee dat ze regelmatig de fiets pakt en op stap gaat met vriendinnen, naar het theater gaat en tentoonstellingen in musea bezoekt. “Toen ik nog in Zeist woonde, moest ik dit soort uitstapjes plannen.” Ze bekent dat ze eigenlijk een huismus is, maar zichzelf een beetje wilde dwingen om op stap te gaan. “Ik wilde klein wonen, want ik dacht dan ga ik er meer op uit.”

Spullen wegdoen

Haar appartement in Amsterdam-Noord is ruim de helft kleiner dan haar vorige woning in Zeist. Dit betekende dan ook dat ze veel spullen moest wegdoen. Els vertelt dat ze wilde ‘ontspullen’ en niet meer te veel dingen om haar heen wilde hebben. “Ik heb veel spullen laten staan of weggedaan. Heerlijk.”

Nieuwbouw

Ook al koos ze bewust voor deze plek in de stad, moest ze toch even acclimatiseren en haar weg vinden in deze voor haar nieuwe omgeving. Els heeft een jaar na dato het gevoel dat ze is geland en dat het nu helemaal haar thuis is. Blij is ze dat het een nieuwbouwappartement is. Els hoefde niets tot weinig aan de woning te doen. Het appartement is modern en goed geïsoleerd. Er is geen sprake van geluidsoverlast. Het warmtenet waar de woning op is aangesloten, daar moet ze nog wel aan wennen. Soms is het te koud in de huiskamer en te warm in de hal. “Dat had beter andersom kunnen zijn.”

Huren in plaats van kopen

Vanwege haar keuze om de overstap te maken van een koopwoning naar een huurwoning, heeft Els geld over om te reizen en naar tentoonstellingen te gaan. Wat royaler te leven. Ook is ze blij dat ze geen gedoe meer heeft met een Verenging van Eigenaren (VvE) zoals ze bij haar koopappartement in Zeist had. “Ik voel me lekker vrij en kan gaan en staan waar ik wil doordat ik het besluit heb genomen om dit appartement te huren.”

Meer informatie: